logo

OSCE: Decizia Gazprom subminează stabilitatea Moldovei și afectează securitatea regională


https://www.ipn.md/index.php/ro/osce-decizia-gazprom-submineaza-stabilitatea-moldovei-si-afecteaza-securitatea-7965_1110692.html

În ciuda contextului regional de securitate complex, OSCE poate continua să aibă un rol major în stabilirea viitoarei arhitecturi de securitate pe continentul european. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul și ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, într-o conferință comună cu președinta în exercițiu a OSCE și ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, transmite IPN.

Mihai Popșoi a subliniat că „toți trebuie să furnizăm rezultate, astfel încât să asigurăm condițiile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor organizației”, adăugând că Moldova va susține Finlanda pentru ca mandatul său la președinția OSCE să fie de succes.

Ministrul moldovean și-a exprimat speranța că președinția finlandeză a OSCE va pune un accent deosebit pe respectarea cu strictețe a Decalogului de la Helsinki de către toate statele participante. De asemenea, Popșoi a reafirmat susținerea Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind că războiul început de Federația Rusă are un impact direct asupra securității regionale, inclusiv în zona transnistreană.

Potrivit lui Mihai Popșoi, discuțiile cu Elina Valtonen s-au axat pe securitatea regională și soluționarea conflictului transnistrean. Mihai Popșoi a evidențiat că eforturile autorităților de la Chișinău sunt concentrate pe menținerea unei situații calme pe ambele maluri ale Nistrului și prevenirea unei crize umanitare. La fel, Mihai Popșoi a subliniat importanța continuării dialogului în formatul 1+1 între negociatorii politici, pentru a rezolva problemele de pe agenda reglementării transnistrene. Potrivit vicepremierului, OSCE, prin misiunea sa în Moldova, rămâne un facilitator esențial al acestui dialog.

Ministrul moldovean a adăugat că progresul în integrarea europeană a Republicii Moldova va avea un impact pozitiv asupra procesului de reintegrare a țării, subliniind în acest sens avantajul retragerii trupelor ruse și a stocurilor de muniție din regiune.

În cadrul aceleași conferințe de presă, președintele în exercițiu al OSCE și ministrul afacerilor externe al Finlandei, Elina Valtonen, a afirmat că Moldova este o țară extrem de importantă nu doar pentru Finlanda, ci și pentru OSCE în ansamblu. „Suntem aici pentru a sprijini Moldova în fața provocărilor energetice majore cu care se confruntă”, a declarat Valtonen, remarcând că Finlanda și partenerii săi din nordul și balticul Europei au adoptat o declarație comună în sprijinul sistemului energetic al Moldovei.

În ceea ce privește posibilele amenințări hibride din partea Rusiei, Elina Valtonen a menționat că Finlanda este pregătită să împărtășească experiența sa în gestionarea acestora, având în vedere riscurile legate de alegerile parlamentare din Moldova. De asemenea, a adus în discuție decizia concernului rus Gazprom de a opri furnizarea de gaze către Moldova, care, potrivit ei, este o acțiune ce subminează stabilitatea economică și politică a statului și afectează securitatea regională.

Cu privire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Elina Valtonen a spus că Finlanda își reafirmă sprijinul pentru o soluționare complexă a acestuia, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și pe bunăstarea populației, având în vedere un statut special pentru Transnistria.