logo

OSC-urile neînregistrate ca beneficiar al „mecanismului 2%” sunt îndemnate să o facă


https://www.ipn.md/index.php/ro/osc-urile-neinregistrate-ca-beneficiar-al-mecanismului-2-sunt-7967_1087978.html

Consiliul Național al ONG-urilor din Moldova și Centrul CONTACT vin cu un apel către organizațiile societății civile care nu sunt înregistrate în calitate de beneficiar al „mecanismului 2%” să se înregistreze și să beneficieze de posibilitatea de atragere a acestor surse financiare de venit.

Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Lazăr, membru al Consiliului ONG-urilor din Moldova, a remarcat că îndemnul este relevant mai ales în condițiile în care mai puțin de o treime din contribuabilii eligibili au direcționat 2% pentru organizații. Respectiv, organizațiile care se vor înregistra pot convinge celelalte două treimi din contribuabili să direcționeze sumele pentru organizațiile lor.

Organizațiile deja înregistrate sunt îndemnate să comunice mai activ cu potențialii contribuabili de la care ar putea beneficia de cele 2%. Potrivit lui, sunt mult organizații care au beneficiat de resurse importante pentru că au fost active în promovarea activităților pe care le desfășoară. Anume aceasta face diferența dintre cei care beneficiază de mai mulți bani și cei care beneficiază de mai puțini.

Organizațiile mai sunt îndemnate și să-și îmbunătățească transparența, să publice anual rapoartele de activitate și cele financiare. Să inclusă o rubrică despre câți bani au beneficiat prin „mecanismul 2%” și dacă acești bani au fost folosiți conform scopurilor statutare. Dacă organizațiile întâmpină greutăți în elaborarea rapoartelor, Consiliul este gata să le ofere consultanță.

Elena Nofit, membră a Consiliului Național al ONG-urilor din Moldova, a amintit că Legea cu privire la mecanismul de desemnare procentuală sau, cum i se mai spune, „Legea 2%” a fost votată în 2014. În 2016 s-a votat regulamentul prin care această lege să fie aplicată, iar din 2017 persoanele fizice care achită impozite la stat pot direcționa 2% din sumă pentru una dintre organizațiile beneficiare ale mecanismului. Beneficiarii acestui mecanism sunt organizațiile societății civile și entitățile religioase. Actualmente, peste 900 de organizații beneficiază de acest mecanism.

Potrivit Elenei Nofit, dinamica arată că cetățenii Republicii Moldova sunt solidari și sumele direcționate sunt în creștere. Cu excepția primului an de pandemie. Potrivit ultimelor date făcute publice de Inspectoratul Fiscal, în 2021 se atestă un record, suma banilor direcționați către ONG-uri crescând considerabil, la fel și numărul contribuabililor care fac uz de acest mecanism.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.