logo

Oricine va fi numit procuror general nu va fi independent, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/oricine-va-fi-numit-procuror-general-nu-va-fi-7965_1066636.html

Oricine va fi numit procuror general nu va fi independent, opinie

La ora actuală, orice persoană care va fi numită în funcția de procuror general de către actuala majoritate nu va fi o persoană independentă. De această părere este jurnalistul Ștefan Secăreanu. În opinia lui, actualmente în fruntea Procuraturii Generale trebuie să vină o persoană curajoasă care să nu aibă frica politicienilor. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Eu vreau un procuror independent și curajos, care să nu aibă frica lui Dodon. Dacă a fost unul care avea frica față de Plahotniuc, de ce acum trebuie să fie altul care să aibă frică de Dodon sau de prim-ministru sau de ministrul de interne, care cere același lucru – demisia actualului procuror-șef. Nu este bine să se facă presiuni nici din partea președintelui, nici din partea Guvernului”, spune ziaristul. Potrivit lui, actualmente președintele Igor Dodon caută să schimbe procurorul-șef cu orice preț.

Despre raportul Kroll II, jurnalistul spune că era de așteptat ca în spațiul public să apară o variantă „cenzurată” a acestuia și presupune că dacă acest lucru s-a întâmplat, înseamnă că decidenții asupra publicării documentului au ceva de ascuns. „Toată această stare de lucruri coincide cu presiuni mari care se fac asupra Procuraturii”, spune Ștefan Secăreanu.

Fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan spune că frauda bancare care a avut loc în Republica Moldova este o „diversiune rusească”. Ghenadie Cosovan spune că acum câțiva ani a fost informat de un agent al Federației Ruse că s-a încercat zădărnicirea ratificării în Parlamentul Republicii Moldova a Acordului de Asociere, iar ca urmare a fost atacul asupra sistemului bancar. „Această diversiune continuă și până astăzi să distrugă forțele național-patriotice”, spune Ghenadie Cosovan. Potrivit lui, cea mai mare parte a banilor proveniți din frauda bancare este în băncile rusești.