Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, instituție publică din subordinea Ministerului Economiei, și-a început activitatea și are misiunea să susțină dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit Ministerului Economiei, noua instituție a fost reformată din Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) și va avea o structură organizatorică nouă, un sistem eficient de management al riscurilor, urmând să deruleze un control riguros asupra modului de utilizare a banului public, transmite IPN.
„Este o restructurare în profunzime a organizației, nu doar un rebranding. Schimbările erau absolut necesare pentru a-i lărgi mandatul instituției și pentru a găsi soluții viabile pentru susținerea și impulsionarea sectorului privat al economiei naționale. Prin intermediul ODA, vrem să oferim antreprenorilor tot suportul de care au nevoie. Vrem să creștem atât programele, cât și instrumentele financiare de suport pentru antreprenori și să contribuim la crearea locurilor de muncă. Pe lângă Fondul de garantare, disponibil în prezent, vrem să elaborăm și un Fond de dezvoltare, care va asigura resurse ieftine investitorilor noștri, ca să le asigure finanțare pe un termen de până la 10 ani, cu un preț stabil, protejați de riscurile sistemului financiar”, a precizat ministrul economiei, Sergiu Gaibu.
„Vom oferi un spectru mai larg de programe și o asistență mai calitativă la pregătirea proiectelor investiționale pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, de la lansare până la internaționalizarea acestora”, a spus directorul interimar ODA, Dumitru Pîntea. Instituția își va digitaliza procesele interne pentru a îmbunătăți interacțiunea cu beneficiarii prin intermediul unui sistem informațional care va asigura un control mai riguros al proceselor. Procesul decizional va fi schimbat prin instituirea unui comitet extern de finanțare și risc, compus din membri independenți atât de mediul politic, cât și de cel intern operațional.
Reformarea organizației și crearea elementelor de vizibilitate sunt susținute prin proiectul de asistență tehnică „Sprijin pentru IMM-uri în regiunile rurale”, finanțat de Uniunea Europeană.