Peste patru mii de copii s-au odihnit deja în taberele din afara Chișinăului. Pentru alți copii sejurul a început sau urmează să înceapă, în timp ce taberele cu sejur de zi din oraș și-au încheiat deja activitatea. Pentru sezonul estival 2023 administrația publică locală a pregătit 14 tabere cu sejur de zi în baza instituțiilor de învățământ, trei tabere constante, 13 tabere sportive în afara orașului, precum și diverse tabere tematice.
Taberele cu sejur de zi
Pentru pregătirea celor 14 tabere cu sejur de zi municipalitatea a alocat aproape 400 de mii de lei. Regimul de activitate a fost stabilit de la ora 8.00 până la 17.00, pentru 15 zile, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, în perioada 5-23 iunie. Numai tabăra cu sejur de zi în baza Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” continuă cu al doilea schimb. Administrația liceului a găsit posibilitatea atragerii la muncă a personalului din contul concediului.
Raisa Stratulat, specialist principal în cadrul Direcției managementul învățământului extrașcolar, tineret și sport, subdiviziune a Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), spune că taberele cu sejur de zi sunt la mare căutare printre părinții cu copii ai treptei primare de învățământ. În total în taberele cu sejur de zi s-au putut odihni 1305 elevi.
Activitatea acestora nu poate fi organizată pe întreaga durată a verii întrucât mai multe instituții de învățământ sunt centre de bacalaureat care solicită cerințe speciale de acces în instituție. La fel, majoritatea dintre instituții au prevăzute lucrări de reparații care nu pot fi desfășurate în timpul anului școlar.
Și personalul angajat în aceste tabere este mai puțin motivat din punct de vedere financiar. Mai ales cadrele didactice care trebuie să-și întrerupă concediul și să se angajeze în calitate de educatori. „Dacă această activitate – tabăra cu sejur de zi – ar fi din punct de vedere juridic înregistrată ca și continuare a activității cu elevii în timp de vacanță, cea mai mare parte a problemelor din domeniul asigurării cu personal s-ar rezolva mult mai ușor”, crede Raisa Stratulat, specialist principal.
Taberele constante
În cele trei tabere constante gestionate de municipalitate în total în această vară se vor odihni 6400 de copii. Pentru pregătirea locurilor de odihnă au fost alocați 4,4 milioane de lei, bani care au fost utilizați, în mare parte, pentru lucrările de întreținere a blocurilor.
În tabăra „Poienița Veselăˮ a fost proiectată construcția acoperișului blocului alimentar, au fost realizate lucrări de reapariție a edificiilor taberei, a fost renovat sistemul de filtrare a apei pentru bazinul de înot. Și în tabăra „Alunelulˮ s-a intervenit la sistemul de filtrare, au fost reparate rețelele inginerești și s-au făcut lucrări de reparație generală a edificiilor taberei. La tabăra „Cireșariiˮ au fost executate lucrări de reparație capitală a unei căsuțe, secțiilor la blocul alimentar, căilor de acces, blocurilor sanitare, rampelor de acces pentru copii cu dezabilități și a scărilor exterioare, a menționat Raisa Stratulat, specialist principal în cadrul Direcției managementul învățământului extrașcolar, tineret și sport.
Pe lângă încăperile reparate, este în proces de construcție un bloc nou la tabăra de odihnă „Poienița veselă”, care urmează să fie adaptat la cerințele copiilor cu dizabilități. Pe parcursul anului, dar mai ales la începutul anului, inginerii Direcției generale educație tinete și sport, a Direcțiilor educație, tineret și sport din sectoare, împreună cu specialiștii din cadrul Direcției generale finanțe evaluează taberele de odihnă din subordine și, în funcție de suma mijloacelor financiare disponibile, se fac lucrările prioritare.
Raisa Stratulat spune că, având în vedere bugetul municipal, la momentul actual nu pot fi acoperite investițiile dorite. „Utilizând mijloacele alocate, asigurăm cerințele sanitar-igienice conform normativelor în vigoare, securitatea copiilor aflați în taberele de odihnă, unele renovări stringente”, a precizat specialistul principal.
Costuri și prețuri
În sezonul estival 2023 administrația publică locală din municipiul Chișinău a alocat aproape 33,5 milioane de lei pentru organizarea odihnei de vară a copiilor. Aici intră și cheltuielile pentru pregătirea celor 14 tabere cu sejur de zi, 3 tabere constante, dar și restul taberelor. Este vorba despre 13 tabere sportive în afara orașului pentru 2205 beneficiari, o tabăra ecologică pentru 450 de beneficiari; 13 tabere vocaționale în baza a 13 instituții extrașcolare; 3 tabere de artă pentru 90 de copii; 24 de tabere tematice în baza Centrelor comunitare pentru copii şi adolescenți; 26 de tabere tematice în baza Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” cu filialele acesteia.
Biletele în taberele cu sejur de zi, constante și taberele sportive repartizate beneficiarilor sunt de două categorii: gratuite sau pentru care părinții plătesc 20% din cost. Biletele gratuite constituie 15 % din numărul total de bilete. Se eliberează gratuit, în limita numărului disponibil de bilete, bilete de odihnă pentru copiii din familii numeroase (trei și mai mulți copii), din familii monoparentale, din familii în care cel puţin unul dintre părinţi este cu dizabilități sau pensionar, pentru copiii aflaţi sub tutelă/curatelă, plasaţi în servicii de tip familial sau în centre de plasament temporar, pentru copiii pedagogilor, celor ce se află la evidența Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului. În cazul copiilor cu dizabilități, bilete sunt oferite gratuit atât pentru copii, cât și pentru însoțitori. În total, 100 de bilete în tabăra „Alunelul” și 120 de bilete în tabăra „Poienița veselă”.
În taberele cu sejur de zi, pentru 15 zile, biletul a costat 2525 de lei, contribuția părinților a fost de 505 lei. Pentru tabăra cu sejur de zi din Liceul cu profil tehnologic pentru copiii cu vederea slabă s-a stabilit costul biletului – 3925 de lei, acoperit integral din bugetul municipal. Prețul biletului de odihnă în taberele constante este 3500 de lei pentru un sejur de 10 zile, din care părinții achită 700 de lei. Pentru taberele sportive părinții achită 726 de lei, prețul biletului fiind de 3630 de lei. În taberele sportive 420 de bilete de odihnă sunt oferite cu titlu gratuit.
Numărul total al beneficiarilor de bilete pentru care APL a compensat 80% sau 100% din cost este de 9910.
Repartizarea biletelor
Autoritățile responsabile dau asigurări că procesul de repartizare a biletelor este transparent și digitalizat. Responsabilii din instituție care repartizează biletele pentru taberele cu sejur de zi, constante și sportive, contabilitățile care eliberează biletele de odihnă au acces la platforma E-Tabere care funcționează cu succes deja de cinci ani. „Datorită platformei E-Tabere noi cunoaștem câte bilete au fost repartizate, rezervate, achitate. Dacă unele bilete sunt refuzate, DGETS deodată le pune în disponibile”, a afirmat Raisa Stratulat, specialist principal în cadrul Direcției managementul învățământului extrașcolar, tineret și sport.
Beneficiarii se pot înscrie de sine stătător în baza unui formular de înregistrare pentru taberele vocaționale și tematice prin intermediul platformei www.extrascolar.md, care se actualizează în permanență. Părintele trebuie să prezinte copia certificatului de naștere la școală, să primească bonul de plată și să confirme plata bonului. Toate achitările se fac prin transfer bancar la conturile oferite de către persoana responsabilă din instituția de învățământ.
Milena Macarciuc, IPN