logo

Orașele și satele Moldovei își aleg primarii


https://www.ipn.md/index.php/ro/orasele-si-satele-moldovei-isi-aleg-primarii-8012_1100542.html

În localitățile din Republica Moldova au aloc alegeri generale locale, la care urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. La cele 1 958 de secții de votare deschise pentru scrutin sunt așteptați peste 2,7 milioane de alegători. Secțiile de votare sunt deschise între 07.00 și 21.00.

Pentru acest scrutin au fost înregistrați 57 396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți. Vineri, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic „Șansă”. În dreptul tuturor candidaților acestei formațiuni este aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”

Pentru aceste alegeri, Comisia Electorală Centrală a tipărit 7 669 667 de buletine de vot, dintre care 6 068 878 în limba română și celelalte în limba rusă.

În conformitate cu prevederile electorale, fiecare alegător votează personal. Votarea în locul altor persoane nu se admite. Alegătorul prezintă actul de identitate biroului electoral al secției de votare pentru înregistrarea prezenței acestuia la votare și verificarea înscrierii în lista electorală de bază. Ulterior, un membru al biroului electoral îi înmânează alegătorului buletinul de vot. La primirea buletinului, alegătorul semnează în lista electorală în dreptul numelui său.

Votantul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală și la o singură secție de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secției de votare respective. Persoana care are domiciliu și reședință valabilă (termenul înregistrării nu poate fi mai mic de 3 luni până la data primului tur de scrutin), se înscrie în lista electorală ce corespunde secției de votare în a cărei rază teritorială aceasta își are reședința.

Alegătorul care prezintă pașaportul sau buletinul de identitate de generația întâi fără fișă de însoțire va fi admis să-și exercite dreptul de vot dacă sistemul electronic va confirma că este arondat la această secție de votare, precum și dacă figurează în lista electorală de bază a secției. În cazul alegătorilor care votează în baza pașaportului se va înscrie seria și numărul acestuia la rubrica „Notă” din lista electorală.

Agenția Servicii Publice a anunțat că în ziua desfășurării alegerilor locale generale centrele multifuncționale ale instituției vor elibera gratuit buletine de identitate provizorii cetățenilor Republicii Moldova cu vârsta peste 18 ani, care în ziua scrutinului nu dețin acte de identitate pentru a vota. Toate centrele multifuncționale ale ASP activează cu program special de muncă, de la ora 07.00-21.00.

Alegătorul care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Votarea la locul aflării poate fi solicitată și în ziua alegerilor prin depunerea unei cereri în formă scrisă, dar cu prezentarea unui certificat medical. Biroul electoral va aproba cererea până la ora 14.00.

Agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor. Nu se permite desfășurarea sau reflectarea activităților sau materialelor cu tentă de agitație electorală și nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Alegerile de astăzi sunt monitorizate de peste 1500 de observatori naționali și internaționali, acreditați de către Comisia Electorală Centrală. Din numărul total, 1 092 de observatori naționali reprezintă opt asociații obștești din țară. Peste 400 sunt observatori internaționali care  reprezintă misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, autorități electorale străine, organizații internaționale, dar și OSCE/ODIHR, ENEMO, Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, Parlamentului European.

Observatorii acreditați pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. Sesizările depuse prin intermediul paginii www.observator.cec.md  vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organele electorale, fiindu-le oferite soluții în cel mai operativ mod.

Alegerile în circumscripție sunt considerate valabile dacă la ele participă cel puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În al doilea tur de scrutin, prezența la vot trebuie să atingă cel puțin 1/5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.