logo

Opriți războiul! Opriți... filmele despre război! Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/opriti-razboiul-opriti-filmele-despre-razboi-dezbatere-ipn-8004_1089247.html

Mersul războiului ruso-ucrainean, în special atrocitățile împotriva civililor, descoperite ulterior, au confirmat suficient de categoric necesitatea unor noi abordări privind filmele despre război. Mai mult, în data de 7 aprilie, Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege privind securizarea spațiului informațional, în care, pe lângă interdicția cunoscută deja, pentru că a mai fost aplicată în Republica Moldova, cea a retransmiterii anumitor programe politice și de știri din anumite țări, apare interdicția difuzării și a filmelor cu conținut militar. Despre aceasta au discutat participanții la dezbaterea publică: „Opriți războiul! Opriți... filmele despre război!”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a precizat, în compartimentul instructiv al dezbaterii, că războiul reprezintă o luptă armată organizată între state, grupe de state, clase, națiuni etc. „Războiul este continuarea politicii prin alte mijloace, mijloace violente. Demararea războiului depinde de cele mai multe ori de conducerea politică a statelor. Intensitatea, de asemenea, depinde de scopurile conducătorilor statelor care declanșează războaiele. De asemenea, de voința politică a celor care încep războaiele depinde reconcilierea finală cu adversarii implicați în război. În desfășurarea războaielor contează foarte mult și politicile interne pe care le desfășoară statele”, explică expertul.

Potrivit lui, cinematografia, care este un tip de artă plastică modernă ale cărei lucrări sunt create cu imagini în mișcare, adeseori, este un instrument de glorificare a actorilor care participă în războaie. „În prezent, influența cinematografiei a devenit foarte mare. Și ne amintim cu toții, încă liderul bolșevic spunea că dintre toate artele, cea mai importantă este cinematografia, pentru că poate fi utilizată în scopuri propagandistice și aici cred că este marea problemă”, a notat Igor Boțan. El a mai spus că cinematografia este o industrie de producere a filmului, care este prezentat publicului larg pentru a influența sfera emoțională și cea cognitivă.

„În Republica Moldova avem Legea nr. 116 cu privire la cinematografie, care stabilește cadrul juridic privind politica de stat în domeniul cinematografiei. Centrul Național al Cinematografiei este instituția publică abilitată să implementeze politicile de stat în domeniul cinematografiei. Are statut de persoană juridică”, a precizat Igor Boțan.

Comentatorul politic Anatol Țăranu, doctor în istorie, a spus că ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina trezește multe semne de întrebare, iar una dintre întrebările existențiale este: „Cum de un popor cum sunt rușii, armata rusă ca reprezentantă a acestui popor, comite atrocități de război într-o zonă pe care însuși ei o atribuie lumii ruse?”. În opinia sa, este un război între două popoare frățești. „Mai mult, președintele rus, Vladimir Putin, îi lipsește pe ucraineni de dreptul de a se identifica în calitate de popor aparte de ruși. Și atunci această întrebare despre atrocitățile de război în sânul unui singur popor necesită răspunsuri. Cum de s-a întâmplat acest lucru și cum este o posibilă o asemenea abordare în secolul XXI? Este absolut evident că aceste fapte, aceste fenomene țin nemijlocit de mentalul colectiv al unei națiuni. Mentalul colectiv este format, inclusiv prin metode artistice. Cinematograful prin definiție este și o formă artistică de exprimare a mentalului”, opiniază comentatorul, ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Potrivit lui, cinematograful, indiscutabil, a avut și are un rol important în formarea colectivului mental al poporului rus și nu numai. „Tot fostul spațiu sovietic a fost educat în formula ideologemei de război a victoriei în marele război patriotic. Și această ideologemă a lăsat amprente profunde în gândirea oamenilor din acest spațiu și cum ei se raportează la realitate. Războiul din Ucraina nu este altceva decât un test al acestei mentalități care s-a format pe parcurs de decenii și care este rezultatul acestei ideologeme care a fost implantată încă de pe timpul sovieticilor, dar care a luat forme profunde și grandioase deja pe timpul actualului regim din Federația Rusă”, a declarat comentatorul politic.

Anatol Țăranu spune că pe tematica „așa numitului război pentru patrie” au fost create o sumedenie de filme, care sunt difuzate în continu de posturi de televiziuni, inclusiv, specializate. În opinia sa, printre aceste filme pot fi găsite și adevărate opere artistice. „În aceste condiții, se creează o situați contradictorie. Or, atunci când se adoptă legi pentru a lupta împotriva propagandei de război, se intră în zona responsabilității artistismului autentic”.

Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, producătorul de film Virgiliu Mărgineanu, nu este total de acord cu ideea de a „opri filmul”, care este „o dovadă a istoriei”. „Indiferent că se produc filme despre război, despre evoluții, despre viață – aceasta este istoria omenirii și ea trebuie să rămână imortalizată în acele imagini pe care le realizează cineaștii. O țară fără filme documentare este ca o familie fără album foto. Vă imaginați, dacă nu am avea filme și acum vreau să mă refer la filme documentare care reflectă până la urmă istoria și realitatea noastră. Este neapărat, este foarte important să avem aceste filme, să avem realizări despre perioadele în care trăim”, afirmă Virgiliu Mărgineanu.

Producătorul de film a menționat că, în calitate de cineast, susține cinematografia și industria cinematografia, pentru că este un domeniu bine dezvoltat în ultimul timp și care își are loc în viața oamenilor. „După industria muzicală, astăzi, este cea care poate ajunge cel mai ușor pe ecranul multor utilizatori, obținând miliarde de vizualizări într-un timp foarte scurt. Din aceste considerente, unii poate folosesc filmul în calitate de metodă de propagandă, o metodă de manipulare”, a spus el.

„Și problema la care trebuie să ajungem este, dacă mesajele transmise prin aceste filme sunt corecte sau sunt manipulatoare. O societatea bine educată va putea face diferența între aceste lucruri, iar cei care, din păcate, ceea ce văd la televizor li se pare lege și mizează doar pe aceste imagini neelucidate, nediscutate, atunci rămânem să fim manipulați de acest televizor și de aceste filme”, mai spune Virgiliu Mărgineanu.

Dezbaterea publică la tema „Opriți războiul! Opriți... filmele despre război!”, organizată de IPN, a fost ediția a 238-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.