logo

Opoziția și guvernarea – pe baricade după instituirea stării de urgență


https://www.ipn.md/index.php/ro/opozitia-si-guvernarea-pe-baricade-dupa-instituirea-starii-de-7965_1087327.html

Starea de urgență în Republica Moldova a început imediat după preluarea puterii de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Este opinia ironică a unor reprezentanți ai opoziției parlamentare, potrivit cărora instituirea situației excepționale pentru o perioadă de 2 luni este inexplicabilă în condițiile în care PAS deține puterea absolută în țară și în condițiile în care Moldovagaz a transferat deja banii către Gazprom. De cealaltă parte, guvernarea spune că menținerea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile este necesară întrucât piața internațională a gazelor naturale este una imprevizibilă, notează IPN.

Reprezentanții fracțiunii Partidului Șor din Parlament spun că ridicarea stării de urgență trebuia să aibă loc imediat după anunțul Moldovagaz privind efectuarea plăților integrale către Gazprom. Astfel, fiind epuizat și riscul sistării livrării gazului.


„Banii au fost transferați, aparent problema a fost soluționată, de ce este necesară starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile? Înțeleg că vor fi alocate fonduri din bugetul de stat și pentru celelalte luni. Sub paravanul stării de urgență sunt scoase fonduri din bugetul de stat, ceea ce ne oferă dreptul să spunem că are loc furtul zilnic al banului public. Cândva exact în acest mod au fost acordate garanțiile de stat”, a spus deputatul Partidului Șor, Marina Tauber în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

În același timp, reprezentanții fracțiunii Blocului PCRM-PSRM spun că instituirea stării de urgență este complet inoportună și inexplicabilă în condițiile unui Parlament funcțional care putea aproba alocarea banilor din bugetul de stat către Moldovagaz.

„Situația de urgență a început în Republica Moldova de la 11 iulie 2021, atunci când a câștigat PAS. Criza din sectorul energetic este cauzată de incompetență. Din cauza acestei incompetențe suferă oameni, are de suferit imaginea țării pe plan extern, în condițiile în care o țară nu poate achita 32 de milioane de dolari. Este amuzant. 75 de milioane de dolari au alocat pentru procurarea armamentului de la americani, atunci erau bani. Bani pentru majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale sunt, iar 32 de milioane nu se găsesc. Parlamentul este funcțional, în Parlament PAS are majoritate, este un Guvern unde fiecare ministru este din partea acestui partid, este Președinția, de ce era nevoie de instituirea stării de urgență? Dacă ar fi venit premierul în Parlament și ar fi spus că are nevoie de aprobarea a 6 proiecte de lege, cine nu le-ar fi votat?”, a spus deputatul Blocului PCRM-PSRM, Vladimir Odnostalco.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că instituirea stării de urgență nu presupune limitarea accesului mass-media la informații publice și nici interzicerea protestelor.

„Starea de urgență a fost instituită în legătură cu situația din sectorul energetic. Starea de urgență n-are legătură cu interzicerea protestelor, opoziția cu succes a protestat la Președinție, reprezentanții unei profesii au avut o acțiune de protest, fără nicio constrângere. Instituțiile media absolut transparent și liber reflectă toate evenimentele. Nu cred că i-au fost cuiva restrânse drepturile și libertățile în urma instituirii stării de urgență”, a spus deputatul PAS, Vitalie Jacot.

Starea de urgență a fost instituită la nivel național pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit legii, pe perioada stării de urgență este dispusă, la necesitate, raționalizarea consumului de gaze naturale, instituirea unor instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. De asemenea, poate avea loc instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid sau alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate.