Opoziţia de ieri, guvernarea de mâine?
https://www.ipn.md/index.php/ro/opozitia-de-ieri-guvernarea-de-maine-7965_977002.html
{Cu un număr virtual combinat de 53 de mandate, partidele aflate până mai ieri în opoziţie au acum o sarcină dificilă – să se înţeleagă. Cu ce principii şi condiţii aceste partide se vor aşeza la masa de negocieri, Info-Prim Neo a încercat să afle de la liderii lor}
[Liderul PDM, Marian Lupu], cu 13 mandate în Parlament, este de părere că viitorul Parlament va fi funcţional numai dacă va fi formată o coaliţie democratică largă, în care vor intra nu numai partidele de opoziţie, dar şi persoanele cu aspiraţii democratice din PCRM.
„Aceasta va fi cea mai fericită situaţie, deoarece, dialogul trebuie purtat în mod deschis cu toţi actorii politici din Parlament”.
Marian Lupu mai susţine că dialogul cu cele trei partide de opoziţie va fi pe picior de egalitate şi se va baza pe tangenţele de dezvoltare economică, politică şi socială.
Totodată, PDM va insista asupra caracterului social ar reformelor economice şi pe principiile sale privind politica externă. „Vom pleda pentru consolidarea statalităţii republicii Moldova, ca stat de drept, asigurarea supremaţiei legii, menţinerea caracterului neutru al Moldovei, ca ţara noastră să nu facă parte nici dintr-un bloc politic, inclusiv NATO. Dincolo de prioritatea de integrarea europeană, care rămâne obiectivul principal al nostru, suntem pentru un parteneriat strategic cu toate ţările vecine”.
Marian Lupu menţionează că numai după axarea acestor principii se va putea discuta asupra elaborării unei platforme unice de priorităţi şi acţiuni ale partidelor democratice.
„Următoarea etapă vizează discuţiile transparente cu PCRM pentru a forma structurile constituţionale ale statului. De aceea toate partidele trebuie să dea dovadă de maxim constructivism pentru evitarea alegerilor anticipate din 2010”, conchide Marian Lupu.
[Preşedintele PLDM, Vlad Filat], partidul căruia va deţine 18 mandate în Parlament, nu crede că este corect ca vreun partid să înainteze condiţii. „Obiectivul tuturor partidelor democratice constă în formarea unei coaliţii viabile care ar duce la instituirea organelor de conducere a ţării”, spune Filat.
„Coaliţia ar trebui să se bazeze pe principiile care ţin de funcţionarea unui stat de drept: reformarea sistemului judiciar, a audiovizualului, restabilirea relaţiilor externe cu statele vecine, mai ales România, optimizarea proceselor de integrare europeană şi multe altele”.
În acelaşi timp, liderul PLDM, consideră că problemele privind neutralitatea statului, păstrarea statutului de membru în organismele internaţionale nu sunt priorităţi imediate şi pot fi promovate mai târziu, decizia finală oricum va aparţine cetăţenilor.
„Acum, însă, electoratul ne-a încredinţat mandatul de deputat, iar noi ne-am asumat nişte angajamente pe care trebuie să le ducem la bun sfârşit, şi principalul angajament pe care l-am luat este înlăturarea comuniştilor de la guvernare. Şi nu pentru că sunt comunişti, ci pentru că sunt dictatori. Această idee ar trebui să stea la baza formării coaliţiei, dar nu impunerea unor condiţii, care la moment nu au o importanţă majoră pentru electoratul nostru”, spuneVlad Filat.
Totodată liderul PLDM a spus că nu va negocia sub nici o formă cu PCRM alegerea preşedintelui statului. „Deputaţii-comunişti vor avea două opţiuni: alegerea unui preşedinte democrat şi a stabilităţii despre care au vorbit foarte mult în campania electorală sau confruntarea şi aprofundarea crizei în Republica Moldova”, conchide Filat.
[Preşedintele PL, Mihai Ghimpu], cu 15 mandate în legislativ, consideră că alianţa parlamentară poate avea loc doar între partidele liberale şi PDM. „Majoritatea voturilor cetăţenilor sunt de partea partidelor democratice şi Partidul comuniştilor ar trebui să se conformeze rezultatelor alegerilor parlamentare şi să se dea la o parte sau să susţină politica promovată de democraţi”.
Împreună cu celelalte partide de opoziţie, PL îşi propune să asigure respectarea principiilor unui stat de drept, promovarea unei economii de piaţă competitive, a presei libere şi justiţiei independente.
Totodată Ghimpu susţine că principiile pe care trebuie să se bazeze coaliţia sunt combaterea sărăciei şi integrarea europeană. „Vom putea ieşi din criza politică, economică şi socială numai după ce vom soluţiona problemele cetăţenilor pentru ca poporul nostru să aibă parte de un trai decent. Acest lucru îl putem atinge numai prin integrarea europeană şi conlucrarea efectivă cu toate organismele europene”.
Aceste două criterii sunt comune pentru toate partidele democratice, consideră Ghimpu, şi nu vede de ce formarea unei coaliţii ar eşua.
[Liderul AMN Serafim Urecheanu], dispunând de 7 mandate, este convins că partidele democratice care au acces în parlament vor găsi un numitor comun pentru crearea unei coaliţii largi
„Cu o majoritate parlamentară democrată vom promova o guvernare fără comunişti. Va fi dificil să alegem preşedintele ţării, însă, cred că în tabăra comuniştilor sunt persoane care s-au săturat de dictatură şi, cu siguranţă, vor susţine un preşedinte democrat”, spune Urecheanu.
Totodată, el menţionează că Republica Moldova va pierde orice susţinere din partea Uniunii Europene dacă nu va folosi şansa de a forma o guvernare democrată. “Vom rămâne în aceeaşi perioadă de stagnare, ţara va fi pe calea pieirii, oamenii de peste hotare nu se vor mai întoarce acasă, iar tineretul va continua să fugă din ţară”, spune liderul AMN. Potrivit lui, în condiţiile actuale la baza coaliţiei democrate nu pot sta interese de grup, ci principii care ar asigura R. Moldova o renaştere naţională, stabilitate economică, politică şi revitalizarea proceselor de integrare europeană.