Opoziţia a criticat dur programul şi componenţa noului Guvern
https://www.ipn.md/index.php/ro/opozitia-a-criticat-dur-programul-si-componenta-noului-guvern-7965_969071.html
Programul noului Guvern al R. Moldova prezentat de Zinaida Greceanâi parlamentarilor a fost criticat de liderii fracţiunilor Alianţa Moldova Noastră (AMN) şi Partidul Democrat (PDM), de deputaţi neafiliaţi din opoziţie. Deşi s-a arătat mulţumit de componenţa noului Guvern, liderul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Iurie Roşca, a anunţat că grupul parlamentar al PPCD, ca fracţiune de opoziţie, se va abţine de la procesul de votare. Reprezentantul fracţiunii comuniştilor, deputatul Nicolae Bondarciuc, a avut doar cuvinte de laudă pentru componenţa şi programul noului Cabinet de miniştri, transmite Info-Prim Neo. Ulterior, programul şi lista întreagă a Guvernului au fost aprobate cu votul a 56 de deputaţi (55 deputaţi comunişti şi un deputat neafiliat – preşedintele Comisiei parlamentare pentru administraţie publică, Vladimir Ciobanu).
În cadrul discursului de prezentare a programului şi componenţei Guvernului, Zinaida Grecianîi a asigurat că miniştrii propuşi sunt motivaţi de necesitatea accelerării reformelor orientate spre creşterea calităţii vieţii cetăţenilor R. Moldova şi apropierea de standardele de viaţă europene. „Fideli vectorului integrării europene, conştientizăm că acest program de guvernare va fi temelia viitoarelor relaţii între R. Moldova şi UE”, a declarat Zinaida Grecianâi. „Evaluarea de către Comisia Europeană a implementării Planului de Acţiuni UE – R. Moldova ne va concentra asupra necesităţii obţinerii unui mandat de negociere din partea statelor membre privind iniţierea unui nou document juridic după expirarea Acordului de parteneriat şi cooperare în luna iunie curent”, a mai spus Zinaida Greceanâi.
Programul de activitate, intitulat „Progres şi integrare”, are cinci direcţii principale de activitate - sporirea calităţii actului de guvernare, consolidarea instituţiilor democratice, asigurarea securităţii şi integrităţii R. Moldova, sporirea competitivităţii economice şi promovarea incluziunii sociale. Conştientizând că perioada restrânsă impune acţiuni imediate întru realizarea cu succes a programului, Zinaida Greceanâi a declarat că sarcina numărul unu din primele zile de guvernare este debirocratizarea procesului de luare a deciziilor, eliminarea deciziilor formale şi cu caracter declarativ, consolidarea planificării strategice prin crearea unei unităţi de politici în cadrul Aparatului Guvernului.
Potrivit Zinaidei Greceanâi, o prioritate majoră o va constitui sporirea calităţii actului de guvernare, iar eforturile în acest sens se vor axa pe 3 direcţii principale: reforma administraţiei publice, eficientizarea cheltuielilor publice şi combaterea corupţiei la toate nivelele administraţiei. „Pentru consolidarea instituţiilor democratice, ne vom concentra activitatea imediată pe 3 direcţii de bază: libertatea mass-media, dialogul activ cu societatea civilă şi independenţa justiţiei”, a declarat sursa citată.
Pentru asigurarea securităţii statului, noul Guvern îşi va axa activitatea în vederea susţinerii eforturilor de reintegrare a ţării, menţinerii neutralităţii şi a politicilor de bună vecinătate şi promovării securităţii economice a statului, ce presupune demilitarizarea statului, democratizarea şi consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. În plan economic, noul Guvern se va concentra în vederea consolidării sectorului energetic şi diminuării constrângerilor de circulaţie condiţionate de amplasarea geografică prin dezvoltarea căilor noi de acces. Sporirea competitivităţii economice este una din provocările majore ale executivului, a mai spus Greceanâi.
Răspunzând la întrebările deputaţilor, Zinaida Grecianâi a asigurat că noul Cabinet de miniştri va fi deschis şi transparent în relaţia cu Legislativul. Mai mulţi deputaţi din opoziţie au avut obiecţii faţă de includerea în program a unor principii precum neutralitatea, consfinţită de Constituţie, şi demilitarizarea statului.
În luările lor de cuvânt deputaţii din opoziţie au fost critici mai ales la adresa programului de activitate. Deputatul Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional-Liberal, a criticat titlul programului, care se numeşte „progres şi integrare”, însă nu „Progres şi integrare europeană”. „Unde vă integraţi? Nu cumva în Transnistria, în Rusia, Belarus sau Kazahstan, adică în uniunea euro-asiatică?” Vitalia Pavlicenco a spus că noul guvern va fi unul electoral, populist şi represiv şi a anunţat că PNL va face curând cunoscut guvernul său din umbră care va monitoriza actului de guvernare, de la care nu aşteaptă nimic bun.
Liderul Partidului Social-Democrat din Moldova, Dumitru Braghiş, a declarat că programul Guvernului este mai mult un document politic şi nu un program, document ce conţine mai multe declaraţii şi nu sarcini şi obiective care sunt puse în faţa Guvernului şi nu indică modalităţile de atingere a acestor obiective. S-a arătat nemulţumit de faptul că în program nu se regăsesc programe adoptate anterior precum SCERS, programul de dezvoltare a exportului şi Planul de acţiuni UE-RM.
Deputatul Vladimir Filat a menţionat că marea majoritate a miniştrilor propuşi au activat în Guvernul Tarlev şi poartă toată responsabilitatea pentru situaţia în care se află ţara, iar noul program este o tentativă a autorităţilor de a ambala realităţile descurajante într-o haină frumoasă. Filar a remarcat lipsa noţiunilor ca integrare europeană, autonomie locală, reducerea sărăciei.
Liderul AMN, Serafim Urecheanu, şi-a exprimat marea îndoială în succesul programului de activitate a noului Guvern, care îşi propune continuarea politicilor guvernării precedente. Liderul AMN constată că schimbarea promisă nu s-a produs nici în plan conceptual, nici în plan uman. Potrivit lui, persoanele avansate în funcţiile cheie din Guvern au activat toţi aceşti ani în guvernul precedent.
Liderul PPCD, Iurie Roşca, a adus cuvinte de laudă membrilor cabinetului de miniştri propuşi de Zinaida Grecenâi, despre care a spus că este o personalitate care impune respect şi încredere. „Lista viitorului Guvern este formată cu precădere din figuri tinere, competente şi promiţătoare, majoritatea nominalizărilor ni se par reuşite. Constatăm că este vorba de o echipă formată aproape în totalitate din tehnocraţi”, a declarat Iurie Roşca. El a dat o apreciere pozitivă şi programului, observând ca un element pozitiv al acestuia „lipsa oricăror ticuri ideologice şi o abordare pragmatică a problematicii care va sta în faţa Guvernului”.
Liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a menţionat că programul este unul politic şi declarativ în mare parte, şi nu este un program propriu-zis. Diacov şi-a mai exprimat dorinţa ca noul Guvern să nu devină staff electoral pentru Partidul Comuniştilor şi a remarcat că activitatea profesională a Zinaidei Greceanâi impune un dram de optimism în acest sens.