logo

Opinii pro și contra formării unei „coaliții situative” între PSRM și blocul ACUM


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinii-pro-si-contra-formarii-unei-coalitii-situative-intre-psrm-7978_1047469.html

În timp ce unii experți consideră că formarea unei „coaliții situative” între blocul electoral ACUM DA PAS și Partidul Socialiștilor ar fi o soluție fiabilă în situația postelectorală, alții spun că această idee nu este reală atât din punct de vedere ideologic, cât și din punct de vedere practic, transmite IPN.

Expertul WhatchDog Valeriu Pașa susține că între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM nu poate fi o alianță de guvernare pe patru ani din motiv că prea diferite au fost poziționările formațiunilor pe parcursul timpului, precum și promisiunile electorale. Totodată, Valeriu Pașa consideră că atât PSRM, cât și blocul ACUM au enunțat mai multe priorități comune legate de scoaterea instituțiilor statului din captivitate, restabilirea statului de drept, crearea condițiilor democratice. „Da, socialiștii și ACUM au viziuni total diferite. Da, ei nu pot guverna împreună, dar, logic, firesc, moral este ca să elibereze spațiul, să radă aceste instituții captive, să creeze condiții pentru alegeri libere și corecte sau măcar decente. Și să meargă apoi la alegeri anticipate ca forțe politice normale și, atunci, pe cine vor alege cetățenii în condiții de alegeri normale, acela să câștige”, spune Valeriu Pașa. În opinia lui, despre o alianță de guvernare pe patru ani între PSRM și ACUM nici nu poate fi vorba.

Expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță susține că propunerea lansată în spațiul public privind o „coaliție situativă” ar fi de fapt una formală, iar durata ei se stabilește după necesitate. Veaceslav Ioniță spune că Republica Moldova timp de nouă ani, cu coaliții pro-europene, nu a reușit să reformeze statul, iar acum se propune ca această coaliție de scurtă durată „să transforme țara într-un exemplu de democrație timp de două săptămâni”.

Expertul spune că nu crede că o asemenea coaliție ar putea, timp de câteva luni, să modifice toată legislația necesară ca să funcționeze elementele de bază ale unui stat democratic. „Deci, noi facem toate reformele posibile, transformăm instituțiile, schimbăm oamenii, regulamentele, funcționalitatea lor și voi spuneți că ăsta nu este act de guvernare? Acesta este cel mai mare proces de guvernare posibil în țara noastră care s-a făcut vreodată”, spune Veaceslav Ioniță.

Expertul susține că la prima ședință a Parlamentului se va cunoaște care este coaliția de guvernare pentru că președintele legislativului trebuie ales cu votul a mai mult de 50 de deputați.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, în Parlamentul Republicii Moldova au acces patru formațiuni politice și trei candidați independenți. Astfel, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM DA PAS – 26, Partidul „Șor” – 7, iar trei fotolii în legislativ le-au revenit candidaților independenți. În spațiul public se vorbește despre mai multe scenarii de constituire a coaliției de guvernare, inclusiv așa-numita „coaliție situativă” dintre PSRM și Blocul ACUM care ar putea fi funcțională temporar, pentru soluționarea unei anumite situații.