logo

Opinii privind legile din domeniul justiţiei adoptate pe răspunderea Guvernului


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinii-privind-legile-din-domeniul-justitiei-adoptate-pe-raspunderea-guvernului-7978_1014375.html

Legile privind răspunderea disciplinară a judecătorilor şi cea care se referă la imunitatea lor, adoptate pe propria răspundere a Guvernului, sunt contradictorii, au multe lacune şi ar putea fi anulate de către Curtea Constituţională. Opinii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Teo Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a comunicat că CSM a acordat aviz negativ la Legea ce ţine de limitarea imunităţii judecătorilor, bazându-se pe o hotărâre anterioară a Curţii Constituţionale. Cârnaţ a precizat că în 99 din o sută de cazuri CSM a dat acordul cercetării penale a judecătorilor, deci nu există nici un impediment în acest sens şi nu era necesară o astfel de modificare la  legislaţie.

Teo Cârnaţ consideră că CSM este „ca un minister în cadrul puterii judecătoreşti” şi ar fi fost necesar să fie abilitat cu dreptul de iniţiativă legislativă. „Noi am fi putut să promovăm nişte legi mai bune pentru a eradica corupţia din sistem”, a conchis Cărnaţ.

Totodată, Cârnaţ recunoaşte existenţa corupţiei în sistemul judecătoresc, însă este de părerea că nu e mai corupt decât celelalte ramuri ale puterii în stat. „Oamenii, când au probleme, se adresează mai des în instanţa de judecată, dar mult mai rar la Parlament sau Guvern, de aceea consideră sistemul judecătoresc mai corupt”, a conchis Cârnaţ.

Sergiu Ostaf, director executiv al Centrului de resurse pentru drepturile omului,  consideră inoportună reţinerea judecătorilor pentru spălare de bani fără acordul CSM. „Infracţiunea spălare de bani este una complexă, care lasă mai multe urme, şi nu este necesară reţinerea în flagrant fără acordul CSM”, a precizat Ostaf.

Avocatul Ion Dron şi-a exprimat dezacordul asupra legilor respective, deoarece ar afecta independenţa judecătorilor. „Nu este un lucru bine pus la punct. Nu este binevenit ca judecătorii să fie reţinuţi fără consimţământul Consiliului Superior al Magistraturii”, a declarat Dron.