logo

Opinii împărţite privind sondajul realizat la comanda PDM


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinii-impartite-privind-sondajul-realizat-la-comanda-pdm-7978_1034682.html

Sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS, la comanda PDM, este cel mai ambiţios sondaj de opinie realizat în Republica Moldova. Această concluzie a fost formulată în cadrul emisiunii “Moldova în direct” de la postul public Moldova 1, transmite IPN. Totodată, unii experţi pun la îndoială corectitudinea realizării sondajului.

David Mermin, reprezentantul companiei Lake Research Partners, a declarat în cadrul emisiunii că deşi o  bună parte din respondenţi consideră că lucrurile în Republica Moldova decurg într-o direcţie greşită, totuşi rezultatele sondajului atestă un trend pozitiv.

Doru Petruţi, directorul IMAS, a declarat că acest sondaj este o premieră pentru Republica Moldova: “A fost un exerciţiu fantastic. Eşantionul este de 12300 de respondenţi şi este cel mai mare sondaj realizat vreo dată în Republica Moldova. Rezultatele acestui sondaj reprezintă un suport analitic extraordinar”.

Analistul Nicolae Negru a pus la îndoială corectitudinea realizării sondajului: “Mi-ar fi interesant să ştiu cât de corect s-a realizat acest sondaj, dacă operatorii au respectat regulile. Dacă operatorul nu a găsit pe nimeni la prima adresa şi s-a dus la crâşmă, unde a şi completat toate anchetele? Ştim că se mai întâmplă la noi aşa ceva. Din aceste considerente trebuie să avem garanţia că rezultatele corespund realităţii”.

Directorul Institutului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, s-a arătat interesat dacă un partid politic din Republica Moldova are posibilitatea să achite un astfel de sondaj: “Este foarte important un asemenea sondaj, care a depăşit limitele unui sondaj obişnuit. Dar apare întrebarea cât a costat şi dacă un partid politic de la noi poate să-şi permită un asemenea lux”.