logo

Opinii împărţite privind soluţionarea conflictului transnistrean


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinii-impartite-privind-solutionarea-conflictului-transnistrean-7978_1018418.html

În timp ce unii experţi consideră că situaţia geopolitică a devenit favorabilă pentru soluţionarea diferendului transnistrean de către Republica Moldova, alţii sunt de părerea că mai este nevoie de timp pentru rezolvarea conflictului. Declaraţii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Anatol Ţăranu, directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, consideră că Rusia nu mai este atât de axată pe Transnistria cum era doi ani în urmă. „Acum atenţia Rusiei este concentrată la regiunile de Est ale Ucrainei. Starea economică din Rusia nu-i mai permite Moscovei să pompeze bani pentru susţinerea regimului separatist. Ar fi lipsit de inteligenţă dacă guvernanţii noştri nu ar profita de situaţie”, a spus analistul.

Potrivi lui Ţăranu, Chişinăul ar trebui să negocieze cu Kremlinul consolidarea neutralităţii, propusă anterior de către PCRM. „Chişinău ar trebui să pună Moscovei unele condiţii legate de Transnistria privind consolidarea neutralităţii, să ceară retragerea armatei ruse şi sistarea susţinerii financiare a regimului separatist. Să pună piciorul în prag şi să ceară: ori vă retrageţi din Transnistria şi noi ne consolidăm neutralitatea, ori facem alianţă cu NATO”, a sugerat analistul.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, insistă asupra stabilirii unui dialog parlamentar cu Tiraspolul. Am avut un astfel de dialog care a fost întrerupt de către fostul preşedinte Vladimir Voronin. Când exista acest dialog, politicienii aveau posibilitatea să viziteze şcolile noastre, fiind însoţiţi de ziarişti, să soluţioneze alte probleme ale cetăţenilor noştri din stânga Nistrului. Sunt multe probleme pe care le-am putea rezolva prin dialog parlamentar, cum ar fi circulaţia cetăţenilor. Problema trebuie soluţionată diplomatic, totul depinde de noi, de calitatea guvernării. Nimeni n-o să lupte cu Federaţia Rusă pentru a apăra Republica Moldova”, a afirmat democratul.

Profesorul universitar, Viorica Ţâcu, este de părerea că Rusia nu va renunţa atât de uşor la Transnistria. „Rusia îşi soluţionează problemele prin intermediul Transnistriei. Sunt câteva secole de când Rusia nu renunţă la aceste teritorii. Dar, totuşi, consider că soluţia diferendului transnistrean se află la Chişinău”, a conchis Ţâcu.