În timp ce unii politicieni de opoziție consideră că negocierile din formatul ”5+2” vor conduce la soluţionarea diferendului transnistrean, alţii susţin că totul se va reduce doar la discuţii. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.
Tatiana Potâng, vicepreşedinta a Partidului Liberal Reformator, consideră că negocierile din formatul „5+2” nu vor aduce la soluţionarea problemei separatismul transnistrean. „Nu sunt optimistă că în urma acestor negocieri va avea log reintegrarea ţării. Aceste negocieri sunt mai mult pentru a ţine situaţia sub control”, a opinat Potâng.
O opinie similară a fost expusă şi de Sergiu Coropceanu, secretar general al Partidului Social Democrat. „Salut reluarea negocierilor, dar nu cred că vor conduce la integrarea ţării. Astfel de negocieri se duc de mai bine de 20 de ani şi fără rezultat. Este necesar ca acest lucru să-l dorească şi cei din partea stângă a Nistrului. Nu am simţit o dorinţă fermă a autorităţilor de la Chişinău de a rezolva problema diferendului transnistrean”, a declarat social democratul.
O altă părere are liderul Mişcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu. „Reluarea negocierilor era o condiţie necesară, mai ales în condiţiile geopolitice actuale. Dacă nu erau problemele cu guvernarea de la Chişinău, cu furtul miliardului, cred că problema transnistreană era rezolvată, deoarece au apărut condiţii prielnice. Aceste negociere sun salutabile şi necesare pentru reintegrarea ţării”.
Negocierile în formatul “5+2” privind soluţionarea conflictului transnistrean au fost reluate joi, 2 iunie, la Berlin, după o pauză de doi ani. Din formatul "5+2" fac parte reprezentanţi ai Chişinăului şi Tiraspolului, ai Federaţiei Ruse, Ucrainei și OSCE, în calitate de mediatori, precum şi ai SUA şi Uniunii Europene, în calitate de observatori.
Ultima rundă de negocieri în acest format a avut loc la Viena, în iunie 2014.