logo

Opinii împărțite privind nevalidarea alegerilor locale


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinii-impartite-privind-nevalidarea-alegerilor-locale-7978_1042475.html

Opinii împărțite privind nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău. În timp ce unii participanți la ediția specială a postului public de televiziune Moldova 1consideră că cei care au încălcat legea, dacă au încălcat-o, trebuiau pedepsiți în cel mai scurt timp, fără a invalidate alegerile, alții susțin că în acest scrutin s-au înregistrat încălcări fără precedent, notează IPN.

Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX, susține că sancțiunea maximă contravențională pentru agitație electorală în ziua alegerilor este de 1500 de lei . „Cine a fost sancționat? Cei 200 de mii de cetățeni care au fost la urne în ziua alegerilor sau concurenții electorali?”, se întreabă Pavel Postică. Potrivit lui, instanța de judecată trebuia să reacționeze prompt, când a sesizat agitația electorală și trebuia imediat să sancționeze persoanele care încalcă legea, dar nu să invalideze alegerile. „Pentru că prin invalidarea scrutinului au fost, de fapt, pedepsiți locuitorii municipiului Chișinău”, a sesizat directorul Promo-LEX.

Juristul Pavel Midrigan a afirmat că situația este confuză pentru că nu a mai existat anterior un asemenea caz în Republica Moldova. Potrivit lui, instanța de judecată a depistat încălcări, dar asemenea încălcări s-au înregistrat la fiecare scrutin. Totodată, la ultimele alegeri locale noi, spune juristul, s-a implicat factorul extern, ceea ce contravine legii. „Noi ne întrebăm, cu ce ocazie acești politicieni chemau în favoarea unui concurent electoral? Da, aceasta este o încălcare gravă”, a menționat Pavel Midrigan.

Președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron, susține că instanța care a emis hotărârea de nevalidare a alegerilor a făcut referire la o decizie a instanței de apel care a constatat că a avut loc agitație electorală în ziua scrutinului, lucru interzis de lege. „Întrebarea-cheie pentru mulți, probabil care va rămâne în spațiul public pentru discuții, este dacă această încălcare este de natură să altereze în măsură determinantă rezultatul final al acestor alegeri. Răspunsurile la această întrebare pentru mine nu sunt convingătoare”, a menționat Ion Dron.

Marți noaptea, 19 iunie, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău.