logo

Opinii împărțite privind interviul televizat al interlopului Vitalie Proca


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinii-impartite-privind-interviul-televizat-al-interlopului-vitalie-proca-7978_1038029.html

Opinii împărțite privind interviul televizat al interlopului Vitalie Proca în care acesta declară că în 2012 a tras în omul de afaceri Gherman Gorbunțov la comanda lui Vlad Plahotniuc, actualmente lider al Partidului Democrat din Moldova. În timp ce unii consideră că autodenunțul nu are nicio valoare în formă verbală și trebuia depus în formă scrisă la organele competente, alții consideră că prin aceste declarații Vitalie Proca se autoincriminează și organele Procuraturii sunt obligate să investigheze toate circumstanțele. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Fostul procuror, Pavel Midrigan, spune că dacă Vitalie Proca ar fi transmis Procuraturii acest autodenunț în formă scrisă, ar fi fost cu totul altceva, dar un interviu la televiziune, fără probe, sunt doar vorbe. Totodată, fostul procuror se întreabă de ce a apărut anume acum acest interviu televizat cu Vitalie Proca. „Aici este ceva la mijloc, că nu a apărut întâmplător acest interviu. Cuiva îi trebuie acum”, spune Pavel Midrigan.

Ghenadie Cosovan, fost viceministru de interne, spune că o justiție corectă ar trebui să cerceteze cap-coadă declarațiile lui Vitalie Proca în așa mod încât să fie respectată prezumția nevinovăției.

Avocatul Anatol Istrati consideră că acestea sunt declarații prin care Vitalie Proca se autoincriminează și organele Procuraturii sunt obligate să investigheze toate circumstanțele expuse și persoanele care au fost vizate. „Declarațiile dezvăluite de Vitalie Proca au răsturnat versiunea procurorilor de până acum precum că Renato Usatîi este organizatorul tentativei de omor a cetățeanului Gherman Gorbunțov. Prin urmare, avem declarația unei persoane care nemijlocit a recunoscut că a apăsat trăgaciul și nu avem decât să credem în aceste declarații”, spune avocatul.

Chiril Moțpan, secretarul general al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, susține că organele de anchetă trebuie să-și facă treaba și să cerceteze, să demonstreze cine cu adevărat este vinovat în acest caz. „Important este că avem un denunț. Pe Proca trebuie să-l tratăm ca pe un denunțător. Ce fac organele de drept în Republica Moldova? Ele se poziționează pe cu totul altă parte, fac niște declarații în prealabil prin care vor să diminueze impactul interviului lui Proca”, spune Chiril Moțpan.

Într-un interviu pentru Jurnal TV, pus pe post pe 2 noiembrie, interlopul Vitalie Proca, condamnat la închisoare în România, spune că în 2012 a tras în omul de afaceri Gherman Gorbunțov la comanda lui Vlad Plahotniuc.