logo

Opinii împărţite privind intensificarea negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinii-impartite-privind-intensificarea-negocierilor-dintre-chisinau-si-tiraspol-7978_1022112.html

Reabilitarea relaţiilor cu Federaţia Rusă, menţinerea influenţei ruseşti în Transnistria, dar şi dreptul pentru agenţii economici din stânga Nistrului de a exporta în UE reprezintă motivul ascuns al intensificării dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Şeful catedrei relaţii internaţionale a Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova, Nicolae Afanas, consideră că Guvernul de la Chişinău încearcă să folosească Transnistria pentru a-şi restabili relaţiile bune cu Federaţia Rusă. „Transnistria reprezintă o anticameră pentru Guvernul de la Chişinău pentru a-şi restabili bunele relaţii cu Federaţia Rusă. Chişinăul are nevoie de aceste relaţii pentru a reveni din nou pe piaţa rusească”, a opinat Afanas.

Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, consideră că administraţia de la Tiraspol este interesată în intensificarea negocierilor cu Chişinăul, pentru a putea exporta pe piaţa europeană. „Problemele fermierilor moldoveni şi cele ale şcolilor cu predare în limba română din regiunea separatistă nu sunt subiectele principale la ordinea zilei. Tiraspolul va face mai multe cedări. Există o frică că începând cu anul 2016 agenţii economici din stânga Nistrului nu vor mai putea exporta direct pe piaţa UE, decât prin intermediul Republicii Moldova”, a spus Ciurea

Expertul în drept constituţional, Vitali Catană, a opinat că ar fi o greşeală dacă Chişinăul ar încerca să folosească negocierile cu Transnistria pentru a reveni pe piaţa din Est. „Există mai multe soluţii. Statul nu trebuie să facă politici după cum doreşte un fermier care este prieten cu Igor Dodon. Chişinăul are mai multe oportunităţi ca să-i pună la respect pe cei din administraţia de la Tiraspol. Una din ele ar fi restricţiile de circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Catană.

Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, s-a arătat convins că negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol nu vor avea finalitatea aşteptată. „Sunt convins că nu va fi niciun rezultat. Tiraspolul urmăreşte doar scopul de a se menţine ca stat, iar Federaţia Rusă nu doreşte altceva decât să-şi extindă influenţa”, a declarat Caraman.