logo

Opinii împărțite privind candidatul la șefia Ministerului Apărării


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinii-impartite-privind-candidatul-la-sefia-ministerului-apararii-7978_1036924.html

Candidatul la funcția de ministru al apărării Eugen Sturza, înaintat de coaliția de guvernare, nu are nimic în comun cu apărarea. Totodată, el nu ar fi candidatul Partidului Popular European așa cum s-ar dori să se creadă, dar este foarte apropiat de Partidul Democrat. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Deputatul neafiliat Lilian Carp consideră că această candidatură vine să legifereze alianța care există actualmente în Parlament între Partidul Democrat și Partidul Popular European. „Dacă până acum se arăta că este doar un satelit care nu-și pune prea multe preferințe politice, astăzi noi vedem că acest satelit își înaintează anumite pretenții în ceea ce privește guvernarea”, menționează Lilian Carp.

Deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, susține că acest candidat a fost consilierul fostului premier Vlad Filat în momentul în care se produceau atacuri raider, a fost șef de cabinet al fostului prim-ministru Iurie Leancă când s-a furat miliardul, a fost unul dintre membrii marcanți ai organizației de tineret a PDM , tatăl lui a fost lider democrat la Nisporeni. „Acest candidat nu este candidatul PPEM-ului așa cum s-ar dori să se creadă. El este foarte apropiat de Partidul Democrat”, spune Bogdan Țîrdea.

Alexandru Cimbriciuc, fost viceministru al apărării, se întreabă dacă Eugen Sturza a conștientizat ce înseamnă funcția de ministru al apărării? Acesta susține că Eugen Sturza va avea nevoie de viceminiștri și un secretar de stat foarte buni pentru a nu se comite greșeli. „Poate și cineva l-a numit în funcția respectivă ținând cont de nepricepere, de statutul de om „nemilitar” ca să accepte să devină ministru al unei instituții și pentru a o nu putea dirija, care cred că ar fi o greșeală enormă”, afirmă Alexandru Cimbriciuc.

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, consideră că Eugen Sturza nu are nimic cu Armata Națională și capacitățile manageriale ale lui sunt foarte modeste.

Liderul Partidului Democrat  Vlad Plahotniuc a anunțat marți, 12 septembrie, candidatura coaliției de guvernământ la funcția de ministru al apărării: Eugen Sturza, vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, fost șef al cabinetului lui Iurie Leancă pe vremea când acesta era premier.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat că nu va accepta candidatura lui Eugen Sturza, pe motiv că se așteaptă ca Armata Națională să fie condusă de o persoană profesionistă, care cunoaște specificul managementului militar.