logo

Opinie: PAS și Platforma DA au nevoie de identități politice separate


https://www.ipn.md/index.php/ro/opinie-pas-si-platforma-da-au-nevoie-de-identitati-politice-7965_1031115.html

Alegerile prezidențiale de la 13 noiembrie au contribuit la regenerarea forțelor politice proeuropene, opinează politologul Dionis Cenușa. Noile forțe proeuropene, în special Platforma Acțiune și Solidaritate și Platforma DA, sunt mai credibile decât cele existente în perioada 2009-2016, se menționează într-un nou articol de opinie semnat de Dionis Cenușă pentru IPN.

În opinia politologului, urmează o perioadă importantă de acomodare a forțelor proeuropene la noile realități politice. „Astfel, PAS și Platforma DA vor trebui să înfrunte politic nu doar cu o guvernare pretins proeuropeană, încrucișată cu interese obscure și coordonată de un grup oligarhic, dar și cu un președinte pro-rus, comod pentru guvernare.”

Autorul consideră că ponderea celor două partide în viitorul parlament post-2018 va depinde de capacitatea lor de a îndeplini o serie de acțiuni: în primul rând separea identităților politice, care deocamdată pot fi ușor confundate de către cetățeni.

La fel, Cenușa crede că fiecare dintre cele două partide necesită o afiliere cu partide pan-europene diferite: centru (Alianța Democraților și Liberalilor) – mai degrabă PAS și centru-dreapta (Partidul Popular European) – mai degrabă Platforma DA.

Articolul subliniază faptul că partidele trebuie să-și concentreze atenția pe votanții din teritoriu și pe comunicarea eficientă cu aceștia.

Politologul concluzionează că cetățenii trebuie să fie atrași de partidele proeuropene pentru că propun reforme necesare și nu doar pentru că protestează împotriva regimului actual sau contra forțelor pro-ruse.