logo

Operatorul municipal de salubritate va contracta servicii de sortare a gunoiului menajer


https://www.ipn.md/index.php/ro/operatorul-municipal-de-salubritate-va-contracta-servicii-de-sortare-7967_1093049.html

Operatorul municipal de salubritate va contracta servicii de sortare a gunoiului menajer acumulat zilnic din oraș. Urmează să fie eficientizat sistemul de gestionare integrată a deșeurilor. O decizie în acest sens a fost aprobată recent de Consiliul municipal Chișinău, transmite IPN.

Prin această decizie, CMC și-a dat acordul pentru ca întreprinderea municipală Regia „Autosalubritate” să contracteze servicii de sortare pentru o perioadă de cinci ani. Operatorul de profil va elabora caietul de sarcini și va desfășura licitație publică pentru achiziționarea serviciilor de sortare a deșeurilor municipale solide.

Proiectul va permite îndeplinirea prevederilor Legii deșeurilor, care obligă operatorul municipal de salubrizare să sorteze și recicleze deșeurile evacuate de la platformele de stocare din oraș, fiind setată ținta de 30%. De asemenea, va fi diminuat volumul de deșeuri depozitate la poligonul de la Țânțăreni, dar și va ajuta la dezvoltarea culturii de sortare a deșeurilor la sursă. Se urmărește și posibilitatea de a arăta finalitatea deșeurilor sortate, precum și dezvoltarea economiei circulare.

CMC a votat recent și decizia care prevede construcția unui sistem de degazare activă la poligonul temporar de deșeuri din strada Uzinelor din sectorul Ciocana, conservată din anul 2017. Proiectul va permite producerea energiei electrice pentru funcționarea instalațiilor poligonului – clădiri, Stație de tratare a levigatului și Stație de transfer a deșeurilor, iar cantitatea suplimentară, după caz, poate fi injectată în rețeaua națională de alimentare cu energie electrică.

Potrivit Primăriei capitalei, construcția sistemului de degazare activă este necesară, pentru că dacă gunoiștea nu va fi recultivată și închisă, aceasta ar putea avea consecințe negative asupra mediului și a sănătății oamenilor.

Studiile de fezabilitate realizate constată faptul că o degazare activă a poligonului de deșeuri din sectorul Ciocana, pe o perioadă de cca 12 ani, ar fi suficientă pentru a descărca poligonul de emiterea poluanților nocivi în atmosferă. Lucrările de construcție a sistemului de degazare activă și de generare a energiei electrice urmează a fi suportate de agentul economic care va fi desemnat în bază de licitație.