ONG-urile învaţă să faciliteze planificarea strategică la nivel local
https://www.ipn.md/index.php/ro/ong-urile-invata-sa-faciliteze-planificarea-strategica-la-nivel-local-7967_991462.html
Implicarea în procesul de planificare strategică a cât mai multor grupuri de populaţie, reprezentând diverse interese ale comunităţii, este extrem de importantă. Despre aceasta a vorbit într-un interviu Ana Vasilache, directorul Fundaţiei Parteneri pentru Dezvoltarea Locală (România), trainer principal în cadrul atelierului de instruire a formatorilor în vederea dezvoltării capacităţilor societăţii civile în planificarea strategică prin prisma abordării bazate pe drepturile omului şi egalitatea de gen.
Atelierul a fost organizat în perioada 6 – 12 iulie, la Chişinău, de către Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) implementat cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susţinerea financiară a Guvernului Suediei. La lucrări au participat reprezentanţi a 12 organizaţii neguvernamentale şi companii de consultanţă, selectate în bază de concurs, transmite Info-Prim Neo.
„Oferim sprijin comunităţilor locale în elaborarea planurilor de dezvoltare strategică. Ne-am convins că planurile elaborate „ din birou” de către experţi sau cu ajutorul lor, chiar dacă sunt mai bine închegate, nu se îndeplinesc. De aceea, obiectivul este ca prin intermediul facilitatorilor, care sunt reprezentaţi ai ONG-urilor, să sensibilizăm autorităţile locale să implice în elaborarea strategiilor de dezvoltare cât mai multe grupuri de populaţie. Nu numai din cele care pot să vorbească şi să-şi apere interesele, dar şi categorii de persoane lăsate în afara dezvoltării pentru că nu sunt în stare să lupte pentru cauza lor, precum ar fi copiii, persoanele în etate sau alte grupuri discriminate, de exemplu romii, care, dacă am compara societatea cu un microbuz, ei nu au loc în el, rămânând mereu în staţie”, a menţionat Ana Vasilache.
Directorul Fundaţiei Parteneri pentru Dezvoltarea Locală spune că autorităţile publice locale trebuie să înveţe a identifica resursele locale pe care se pot baza, fără să aştepte mereu să facă alţii acest lucru. „Reprezentanţii ONG-urilor participante la acest atelier urmează să exercite o profesie socială nouă şi destul de complicată, cea de facilitatori. Ei ajută oamenii să lucreze împreună, sugerând primarilor sau altor aleşi locali cum să implice populaţia, cum să o facă să activeze eficient, să nu stea o săptămână pentru a lua o decizie şi, de asemenea, să planifice nişte paşi logici, adică mai întâi să pună diagnosticul, să evidenţieze aspectele problemei şi mai apoi să decidă asupra soluţiilor. Facilitatorii pot veni cu informaţii suplimentare, cu servicii de consultanţă, cu expertiză dacă e nevoie”, a menţionat Ana Vasilache. Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltarea Locală a lucrat în România în domeniul dezvoltării abilităţilor de planificare strategică cu comunităţi mici, de până la 7000 de locuitori.
Elena Tomuz, reprezentanta organizaţiei nonguvernamentale CICO, a relatat că discuţiile în cadrul atelierului au fost interactive, cunoştinţele transmite de traineri fiind imediat verificate prin simularea unor situaţii de viaţă. Reprezentanţii celor 12 ONG-uri care au participat la atelier au putut învăţa atât de la traineri, cât şi de la colegi, unii din ei având aptitudini de facilitare a procesului de planificare strategică participativă.
Atelierul face parte dintr-un şir de activităţi desfăşurate de PCDLI în vederea consolidării capacităţii administraţiei publice locale în contextul procesului de descentralizare demarat în Moldova. Participanţii la acest atelier vor disemina cunoştinţele şi bunele practici acumulate printre ceilalţi membri ai organizaţiilor. Ulterior, PCDLI va lansa un concurs pentru a selecta organizaţii neguvernamentale şi companii de consultanţă care vor facilita planificarea strategică prin prisma abordării bazate pe drepturile omului şi egalitatea de gen în localităţile-ţintă ale PCDLI ( 60 de localităţi rurale şi 10 oraşe de pe tot teritoriul republicii).
Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) susţine Guvernul Republicii Moldova în procesul de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale şi este implementat cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entitatea Naţiunilor Unite pentru egalitatea de gen şi abilitarea femeilor (UN Women), cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.