Organizațiile neguvernamentale de media condamnă comportamentul ilegal, manifestat de susținătorii bașcanei UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, în raport cu jurnaliștii care reflectă desfășurarea ședințelor de judecată în „Dosarul Guțul”. Reacția ONG-urilor de media a parvenit după ce o jurnalistă a fost agresată și intimidată miercuri la un protest dedicat dosarului. Organele de drept sunt solicitați să sancționeze agresorii și să asigure securitatea jurnaliștilor, transmite IPN.
Jurnalista CU SENS Malvina Cojocari a fost agresată și intimidată pe 12 februarie de mai mulți susținători ai Evgheniei Guțul, care au protestat în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă ședință de judecată pe dosarul în care bașcana este învinuită de comiterea infracțiunii de finanțare ilegală a partidelor politice. Aceștia au agresat reportera verbal, au bruscat-o și au încercat să-i ia din mână foile cu notițe.
ONG-urile de media exprimă regretul față de caracterul repetitiv al acestei situații. „Reporteri din mai multe redacții au semnalat că, și la ședințele anterioare, au fost victimele unui comportament agresiv atât din partea unor susținători, cât și a unor politicieni afiliați lui Ilan Șor”, se menționează într-o declarație publicată pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent.
Organizațiile semnatare condamnă un astfel de comportament sfidător, subliniind că acțiunile participanților la miting constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.
În declarație se precizează că, potrivit legislației, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei sau intimidarea jurnaliștilor pentru critică atrage răspundere penală. La fel, ONG-urile de media subliniază că amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau a sănătății, injuria, precum și acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei constituie fapte incriminate de legislație.
Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile ilegale ale făptașilor, îndreptate împotriva presei, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări.
ONG-urile de media condamnă inclusiv faptul că reprezentanții organelor de drept, care se aflau în preajmă, nu au intervenit pentru a asigura securitatea jurnalistei CU SENS. „Cerem organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a agresorilor”, menționează organizațiile neguvernamentale de media.