logo

ONG-urile de media califică drept un abuz grav sechestrarea tirajului ziarului „Cuvântul”


https://www.ipn.md/index.php/ro/ong-urile-de-media-califica-drept-un-abuz-grav-sechestrarea-7967_1041606.html

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media califică acțiunile secției poliției economice a Inspectoratului de politie Rezina, și anume sechestrarea tirajului săptămânalului regional independent „Cuvântul”, drept un abuz grav și o încercare de intimidare a jurnaliștilor acestui săptămânal independent. Săptămânalul ar fi publicat în ultima perioadă mai multe investigații despre averile și interesele personale ale conducerii raionului și în special ale Eleonora Graur, președinta raionului Rezina și vicepreședinta Partidului Democrat, transmite IPN.

Într-o declarație emisă, organizațiile de media menționează că tirajul săptămânalului regional independent „Cuvântul” a fost sechestrat în timp ce era transportat de la tipografie la centrul de posta din Rezina. Motivul invocat de poliția din Rezina, și anume lipsa foii de parcurs a șoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza orașului Rezina, este unul ilegal și reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare. ONG-urile de media susțin că, sechestrarea tirajelor unor publicații este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic și un atac grav asupra libertății de exprimare.

ONG-urile de media cer ministrului afacerilor interne, Alexandru Jizdan, să inițieze o anchetă de serviciu și să dispună de urgență scoaterea sechestrului pentru ca tirajul ziarului „Cuvântul” să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informație, sancționarea persoanelor care au ordonat aplicarea sechestrului și excluderea unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliției.

De asemenea, organizațiile neguvernamentale solicită prim-ministrului, Pavel Filip, și președintelui Parlamentului, Andrian Candu, să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii incidentului și posibilele implicații politice. Cazul este adus la cunoștința Delegației Uniunii Europene și Ambasadei SUA în Republica Moldova, precum și altor parteneri de dezvoltare, cărora li s-a cerut intervenția pentru asigurarea libertății editoriale a publicațiilor independente din Moldova.

Semnatarii declarației sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul „Acces-Info” și Centrul Media pentru Tineri.

Potrivit unui comunicat de presă guvernamental, prim-ministrul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă în legătură cu cazul semnalat în mass media privind o posibilă confiscare a unui autoturism în care s-ar fi aflat tirajul unui ziar local din Rezina.

Premierul a cerut, de asemenea, ca opinia publică să fie informată în legătură cu acest caz și cu rezultatul anchetei, iar în cazul în care se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea.