logo

ONG-urile cer publicarea informaţiilor de verificare a candidaţilor la funcţii publice


https://www.ipn.md/index.php/ro/ong-urile-cer-publicarea-informatiilor-de-verificare-a-candidatilor-la-7967_1027455.html

Peste 30 de organizaţii neguvernamentale solicită publicarea informaţiilor de verificare a candidaţilor la funcţiile publice. ONG-urile au semnat un apel prin care atrag atenţia membrilor Parlamentului şi Serviciului de Informaţii şi Securitate despre necesitatea de a face transparent procesul de selectare a candidaţilor la funcţii publice şi asigurarea cadrului legal uniform în vederea prevenirii corupţiei, transmite IPN.

Potrivit semnatarilor, acum avizele SIS sunt accesibile doar pentru un cerc restrâns de persoane, care au acces la secretul de stat. ONG-urile au făcut referinţă la alegerea judecătorilor de către CSM, menţionând că doar trei din nouă membri au acces la avizele secrete ale SIS – preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, procurorul general şi ministrul justiţiei. „În acest mod, ceilalţi 6 membri supun votului candidaţii, neavând informaţii complete despre aceştia şi în special avizul secret al SIS”, se spune în apel.

ONG-urile solicită publicarea avizelor SIS în privinţa candidaţilor la funcţia de membru a Comisiei Electorale Centrale, explicarea cauzelor din care avizele nu au fost prezentate în termenul de 30 zile prevăzut de lege. De asemenea, semnatarii apelului cer desecretizarea şi publicarea avizelor SIS în privinţa tuturor candidaţilor şi persoanelor numite în funcţie după 14 aprilie 2015. În cazul persoanelor numite în funcţie după 14 aprilie 2015 fără verificarea de SIS, să fie iniţiată verificarea imediată a acestora.

Potrivit semnatarilor, în anul 2014, după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, autorităţile şi-au asumat responsabilitatea pentru realizarea reformelor necesare privind racordarea legislaţiei Moldovei la standardele europene. Conform prevederilor Planului de Acţiuni Moldova – UE 2014-2016, integritatea funcţionarilor publici, combaterea corupţiei şi implementarea standardelor etice şi de conduită anticorupţie ar fi trebuit să devină principalii piloni de reformare a sistemului administrativ. În opinia ONG-urilor, în lipsa unor astfel de reforme, asupra sistemului planează în continuare suspiciuni de corupţie.

Apelul a fost semnat de ONG-uri precum Asociaţia Promo-LEX, IDIS Viitorul, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, Fundaţia Est-Europeană, Centrul de Resurse DIALOG-Pro, Transparency International Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene etc.