ONG-uri din mass-media califică drept antidemocratice şi anticonstituţionale acţiunile autorităţilor legate de reorganizarea Antenei C şi Euro TV Chişinău
https://www.ipn.md/index.php/ro/ong-uri-din-mass-media-califica-drept-antidemocratice-si-anticonstitutionale-7965_962712.html
Mai multe organizaţii neguvernamentale mass-media din R. Moldova califică drept antidemocratice şi anticonstituţionale acţiunile autorităţilor legate de reorganizarea posturilor municipale Antena C şi Euro TV Chişinău. Poziţia este exprimată printr-o declaraţie a 8 ONG-uri de profil, citată de Info-Prim Neo.
Potrivit documentului, organizaţiile neguvernamentale de media sunt contrariate şi revoltate de modul în care se desfăşoară reorganizarea posturilor municipale Antena C şi Euro TV Chişinău. Prin acţiunile autorităţilor municipale şi ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului este compromis procesul de implementare a noului Cod al Audiovizualului.
Demiterea, pe 14 decembrie, a managerilor celor două instituţii audiovizuale, întreruperea neanunţată a emisiei postului de radio Antena C în după-amiaza zilei de 15 decembrie, evacuarea forţată a ziariştilor din sediu şi sigilarea acestuia sunt acţiuni abuzive şi antidemocratice, în contradicţie cu spiritul şi litera Constituţiei Republicii Moldova, care garantează libertatea presei şi dreptul la libera exprimare, se mai spune în Declaraţie.
Motivele invocate de autorităţi (defecţiuni la emiţător, pericol de explozie în interiorul sediului radioului) nu rezistă criticii şi amintesc scenariile de reducere la tăcere a protestelor jurnaliştilor de la compania Teleradio - Moldova în vara anului 2004.
Organizaţiile semnatare condamnă acţiunile îndreptate împotriva pluralismului şi diversităţii mass-media şi cer autorităţilor municipale şi centrale să asigure respectarea Constituţiei Republicii Moldova, a legislaţiei în vigoare, inclusiv dreptul publicului de a se informa din diverse surse şi dreptul jurnaliştilor de a-şi exercita meseria.
Ele cer de asemenea reînceperea imediată a activităţii în regim normal a celor două instituţii audiovizuale şi insistă să fie repuşi în drepturi ziariştii şi să li se creeze condiţii de a-şi exercita profesia.
Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice APEL, Centrul Acess-Info, Agenţia Media Impact, Centrul Tânărului Jurnalism, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei îşi exprimă solidaritatea şi chemă pe colegii de breaslă să sprijine cele două echipe redacţionale.
ONG-urile semnatare îşi anunţă disponibilitatea de a contribui la identificarea unor soluţii judicioase de depăşire a crizei. Aceleaşi organizaţii desfăşoară la tema Declaraţiei o conferinţă de presă, care va avea loc la sediul Centrului Independent de Jurnalism, cu începere de la ora 10.00.