Asociația Obștească „Centrul de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice” va trimite un demers către Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii, cărora le cere să semneze un „pact pentru justiție în Republica Moldova”. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă la IPN, de avocatul Ion Dron, președintele asociației.
„Reforma justiției are nevoie de un suport politic pe termen lung. Criza din justiția moldovenească este cauzată exclusiv de clasa politică, care s-a perindat la putere în ultimii 20 de ani”, a declarat Ion Dron.
Avocatul susține că puterea precedentă nu a dorit să facă niciun fel de reformă în justiție, iar puterea actuală vrea să facă reforme, dar cu ea la putere. „Astăzi, ca niciodată, puterile statului au nevoie de acțiuni conjugate în direcția unei rezolvări raționale, eficiente și în interesul cetățeanului a problemelor grave ce țin de reformarea justiției în Republica Moldova”, a declarat avocatul.
Ion Dron a menționat că voința politică, viziunea clară și capacitățile de administrare sunt cele trei condiții necesare pentru o reformă eficientă în justiție. „Aceste condiții nu pot realizate separat, determinantă fiind voința politică”, a spus Ion Dron.
„Asociația pe care o conduc va expedia către Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii o cerere prin care va solicita organizarea de consultări și dezbateri publice cu societatea civilă în vederea elaborării unui pact pentru justiție. De asemenea, vom solicita semnarea de către autoritățile celor trei puteri a acestui document, care să reprezinte forma juridică a promisiunilor de reformare a justiției”, a spus Ion Dron.
Potrivit avocatului, semnarea unui asemenea pact ar însemna asumarea de către actuala guvernare a unui angajament juridic, care să fie o garanție a scoaterii puterii judecătorești de sub influența politicului. De asemenea, Ion Dron consideră că un asemenea document ar garanta că principiul separării puterilor în stat poate deveni o realitate în cel mai scurt timp în Republica Moldova.