logo

ONG propune înăsprirea pedepselor pentru cruzimea faţă de animale


https://www.ipn.md/index.php/ro/ong-propune-inasprirea-pedepselor-pentru-cruzimea-fata-de-animale-7967_1025336.html

Organizaţia non-guvernamentală „Societatea Umană”, care a prezentat în luna octombrie mai multe propuneri pentru înăsprirea legislaţiei în domeniul protecţiei animalelor, afirmă că a adunat 15 mii de semnături pentru susţinerea unei iniţiative  legislative în acest sens. Membrii organizaţiei au prezentat luni, 8 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, proiectul pentru modificarea Codului Penal şi au anunţat că în cel mai apropiat timp urmează să-l înregistreze la Ministerul Justiţiei.

Preşedintele organizaţiei, Karl Luganov, a declarat că pedeapsa prevăzută actualmente în legislaţie nu este suficient de dură pentru persoanele care maltratează sau ucid animalele. „De aceea, a apărut ideea că trebuie să avem o abordare mai serioasă, să pregătim un proiect de lege referitor la un articol penal, în care să fie stipulată posibilitatea de confiscare a animalelor, interdicţia de a le întreţine şi până la pedeapsa cu închisoarea de 1-2 ani”, a menţionat Karl Luganov.

Conform proiectului propus, tentativa sau uciderea nejustificată a unui animal urmează a fi pedepsită cu închisoare de până la doi ani cu sau fără privarea de dreptul de a deţine animale pe un termen de la şapte până la zece ani. Totodată, cruzimea faţă de animale urmează a fi pedepsită cu o amendă de la 150 până la 200 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 60 până la 120 de ore. Proiectul de lege prevede, de asemenea pedepsirea vinovaţilor de sacrificarea ilegală a animalului, abandonarea animalului, dar şi organizarea de lupte între animale etc.

Totodată, membrii organizaţiei susţin că poliţia nu reacţionează în niciun fel în cazurile de cruzime faţă de animale. În opinia lor, persoanele care le atacă au probleme de ordin psihic. „Omul care ridică mâna asupra celui slab, neajutorat, este o persoană cu dereglări psihice şi este periculos. Asemenea oameni trebuie izolaţi pentru că dacă astăzi ei atacă o pisică sau un câine, mâine vor jigni un copil, o persoană cu dizabilităţi. Noi dorim să creştem copii sănătoşi din punct de vedere psihic şi o societate paşnică”, a menţionat unul din membrii organizaţiei, Svetlana Cheptănari.

Autorii proiectului susţin că aşa cum în cazul oamenilor, există Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, aşa şi în cazul animalelor există Declaraţia universală a drepturilor animalelor, proclamată la Paris în anul 1978. „Pornind de la Convenţia Europeană privind Protecţia Animalelor de Companie, noi am considerat că a venit timpul ca şi Republica Moldova să aibă la nivel naţional norme de aplicare în practică a acestor acte internaţionale”, a menţionat preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron.

Potrivit legislaţiei în vigoare, acţiunile ce ar duce la mutilarea sau moartea animalului se sancţionează cu amendă de până la 40 de unităţi convenţionale, adică 800 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii până la 60 de ore.