Omul simplu nu ţine pasul cu viteza negocierilor cu UE, expert
https://www.ipn.md/index.php/ro/omul-simplu-nu-tine-pasul-cu-viteza-negocierilor-cu-ue-7965_1002306.html
Eugen Revenco, director de programe în cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), afirmă că viteza de negociere a Acordului de Asociere cu UE este mare, însă societatea per ansamblu nu reuşeşte să ţină pasul cu aceasta şi nici cu reformele promovate de autorităţi. Expertul insistă pe faptul că autorităţile centrale trebuie să promoveze o strategie de informare a populaţiei despre tot ceea ce ţine de Uniunea Europeană, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul conferinţei de încheiere a proiectului „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană”, Eugen Revenco a declarat că autorităţile au instrumente de informare a populaţiei, dar în mare parte s-a axat pe comunicarea externă, fără să ajungă la omul simplu. Or, expertul crede că fiecare om trebuie să audă foarte des despre UE. La modul practic această informaţie trebuie să apară în curricula instituţiilor de învăţământ, chiar şi la orele de educaţie fizică să se pomenească de Uniunea Europeană.
„Negocierile se petrec în ministere, ele sunt foarte tehnice. Dar societatea va fi cea care va beneficia în urma lor. Se observă, de fapt, că în afara ministerelor este mai puţină expertiză sectorială care să spună nu ce este de făcut, ci cum trebuie de făcut pentru implementarea reformelor noi. Cetăţenilor trebuie să li se spună ce se va schimba şi care vor fi beneficiile”, a remarcat Eugen Revenco.
Expertul spune că ministerele şi-au axat comunicarea mai mult pe conferinţe de presă şi comunicate, văduvind astfel cetăţeanul simplu, deoarece nu se organizează întâlniri cu acesta. Eugen Revenco crede că, dacă nu se va discuta destul cu societatea, există riscul ca procesul de integrare europeană să nu fie înţeles, mai ales fiindcă există şi unele provocări.
Participanţii la conferinţa de încheiere au remarcat că este necesar ca toţi actorii societăţii să se implice în informarea despre procesul de integrare în UE şi despre reformele demarate în ţară pentru a corespunde standardelor europene.
Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” s-a derulat în perioada octombrie 2011-decembrie 2012, fiind implementat de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în colaborare cu Asociaţia pentru Politică Externă din Slovacia, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Slovace.