Avocatul poporului are în continuare în atenția sa cazul cu privire la agresarea lui David Davitean, deținut în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. După recepționarea unor răspunsuri pe care le consideră formale de la autoritățile competente de investigare a cazului, ombudsmanul va solicita Ministerului Justiției să dispună efectuarea de către Administrația Națională a Penitenciarelor a unei anchete de serviciu cu privire la acțiunile sau inacțiunile reprezentanților Penitenciarului nr. 13 în a cărui custodie s-a aflat persoana agresată, transmite IPN.
Cazul a ajuns în atenția ombudsmanului pe 22 iunie 2018, după o adresare a părinților. În aceeași zi, angajații Oficiului Avocatului Poporului au efectuat o vizită de documentare în Penitenciarul nr.13, unde au avut o întrevedere cu David Davitean. La examinarea vizuală, angajații Oficiului au observat echimoze și leziuni în regiunea feței, spatelui, mâinile erau inflamate. Ombudsmanul a expediat demersuri Procuraturii Generale, Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Centru, pentru investigarea tuturor circumstanțelor cazului și întreprinderea acțiunilor procesuale care se impun.
Avocatul poporului a înaintat un demers și către Administrația Națională a Penitenciarelor pentru intentarea unei proceduri disciplinare sau penale în privința persoanelor cu funcții de răspundere ale căror acțiuni sau inacțiuni au generat încălcarea dreptului la integritate fizică și psihică al deținutului menționat. Mihail Cotorobai a solicitat de asemenea întreprinderea operativă a acțiunilor necesare pentru asigurarea dreptului la asistență medicală corespunzătoare deținutului Davitean.
Astăzi, 4 iulie, ombudsmanul a primit răspunsuri de la Procuratura municipiului Chișinău și de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Procuratura l-a informat pe avocatul poporului că, după examinarea probelor acumulate în cazul dat, „a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.
Totodată, directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Aureliu Suhan, a oferit avocatului poporului mai multe detalii privind examinarea medicală, concluziile medicale și tratamentul prescris lui Davitean. În răspunsul demnitarului nu există însă niciun fel de mențiuni privitor la intentarea unei proceduri disciplinare sau penale în privința persoanelor cu funcții de răspundere ale căror acțiuni sau inacțiuni au generat violarea dreptului la integritate fizică și psihică al deținutului Davitean.
Într-un comunicat de presă, ombudsmanul își exprimă regretul în legătură cu faptul că reacțiile autorităților responsabile s-au dovedit a fi inadecvate și neproporționale gravității cazului de maltratare a deținutului Davitean, mai ales după precedentul Andrei Brăguța, care a decedat în penitenciar. Ombudsmanul constată cu îngrijorare că răspunsurile oferite la solicitare sunt mai mult formale și nu prezintă dovada faptului că s-ar fi procedat la investigații eficiente a acestui caz, pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Or, nepăsarea și impunitatea generează noi cazuri de maltratări și violențe în locurile de detenție.
Mihail Cotorobai reiterează angajamentele asumate de Republica Moldova privind asigurarea securității persoanelor care se află în custodia statului în conformitate cu standardele internaționale în domeniul tratamentului deținuților.
Pe lângă solicitarea efectuării anchetei de serviciu, ombudsmanul va mai propune să fie examinată posibilitatea acordării lui David Davitean a asistenței medicale independente.