logo

Ombudsmanul, îngrijorat de adoptarea proiectului de lege privind tehnologiile informaţionale


https://www.ipn.md/index.php/ro/ombudsmanul-ingrijorat-de-adoptarea-proiectului-de-lege-privind-tehnologiile-inf-7967_1026580.html

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu riscurile pe care le comportă adoptarea în versiunea actuală a proiectului de Lege privind modificările şi completările legislative în vederea asigurării securităţii informaţionale şi combaterii infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale. Ombudsmanul susţine ideea ONG-urilor de a remite proiectul pentru expertizare Comisiei de la Veneţia, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de Oficiul Avocatului Poporului se menţionează că acest proiect de lege, care poate avea un impact substanţial asupra libertăţii de expresie şi asupra respectării vieţii private, nu a fost transmis instituţiei naţionale a ombudsmanului pentru avizare. „Libertatea de exprimare este una dintre principalele caracteristici ale unui stat democratic, iată de ce Mihail Cotorobai cheamă deputaţii să examineze cu multă atenţie şi prudenţă orice iniţiativă legislativă care ar putea avea ca efect limitarea acestui drept fundamental”, se spune în comunicat.

De asemenea, avocatul poporului îndeamnă deputaţii să ia în calcul condiţiile specificate de raportorul special al ONU, Comitetul ONU pentru drepturile omului şi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. De asemenea, ombudsmanul recomandă autorităţilor să examineze posibilitatea de a prelua metodele moderne aplicate la nivel internaţional de identificare şi atragere la răspundere a celor ce comit crime în spaţiul online în sfere ce ţin de securitatea statului, inclusiv informaţională. Aceasta pentru a nu adopta măsuri cu caracter restrictiv legate de accesul la internet şi care nu oferă garanţii de respectare a dreptului la viaţă privată.

Avocatul poporului subliniază că spaţiul online este deja asimilat drept mijloc de informare în masă. Republica Moldova, prin aderarea la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, ratificarea Pactului Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi-a asumat angajamentul de a asigura libertatea opiniilor şi exprimării. Potrivit ombudsmanului, acest drept include şi libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei sub forma orală, scrisă, tiparită ori artistică, sau prin orice alt mijloc.

Proiectul de lege propune completări la legislaţia penală şi procesual-penală care exclud lacunele legislative în prevenirea şi combaterea infracţiunilor legate de utilizarea tehnologiilor informaţionale, în particular în ceea ce ţine de exploatarea sexuală online a copiilor. Acesta a fost aprobat de Guvern pe 30 martie şi a provocat mai multe discuţii în societate. Totodată, societatea civilă a cerut expertizarea proiectului de către Comisia de la Veneţia.