logo

Ombudsmanul copilului: Respectarea drepturilor copiilor trebuie să fie primordială


https://www.ipn.md/index.php/ro/ombudsmanul-copilului-respectarea-drepturilor-copiilor-trebuie-sa-fie-primordial-7967_1076653.html

Subiectul folosirii imaginii copilului este în atenția avocatului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, devenit actual odată cu lansarea campaniei pentru scrutinul prezidențial. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, ombudsmanul a vorbit despre drepturile copilului și le-a analizat în contextul legislației naționale și standardelor internaționale, care interzic folosirea imaginii minorilor cu scopul de a obține dividende electorale.

Copiii au dreptul la opinie, informare, asociere, la viața privată, dreptul de a participa la activități publice și politice, însă nu pot fi expuși și folosiți de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lor și instituții publice sau private cu scopul de a obține avantaje. „Este inacceptabilă folosirea ca material electoral a imaginii unui minor sau implicarea acestora în activități care ar putea aduce beneficii electorale”, a declarat ombudsmanul copilului.

Copilul este un subiect activ și are dreptul să se folosească de drepturile sale. Oricare limitare ar trebui făcută în strictă concordanță cu standardele internaționale și cu legislația în vigoare. „Copiii nu ar trebui să fie străini de tematica electorală. Chiar și comentariile generale ale comitetului ONU pentru drepturile copilului prevăd posibilitatea copiilor de a participa în dezbateri electorale, de a adresa întrebări, de a se interesa de programele concurenților electorali și chiar de a se afilia la careva mișcări dacă simpatizează pe cineva”, a menționat Dumitru Darea, consultant principal al Direcției drepturile copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului.

Potrivit acestuia, autoritățile care monitorizează procesul electoral, cum ar fi CEC, dar și concurenții electorali sunt responsabili să respecte standardele internaționale în materie de protecție a drepturilor copiilor. „Cu toate că în Legea privind drepturile copilului, art. 13, noi avem o prevedere prin care se interzice implicarea copiilor în activitate politică și electorală, aceasta semnifică doar interzicerea deținătorilor de obligații de a atrage copiii”, a remarcat Dumitru Darea.

Legislația Republicii Moldova nu prevede norme de sancționare a acelor demnitari, funcționari publici, actori electorali care folosesc copiii și imagini cu aceștia, cu încălcarea normelor enunțate, constată reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, precizând că vor propune modificări în acest sens în legislație.

Pentru alegerile din 1 noiembrie, actorii electorali sunt îndemnați să nu utilizeze imaginea copilului în scopuri electorale. Părinții sunt atenționați că sunt primii responsabili pentru securitatea copiilor și protejarea imaginii acestora. Dacă un actor electoral folosește imaginea copilului, părintele sau reprezentantul legal trebuie să facă uz de toate pârghiile pentru a denunța aceste cazuri.