logo

Olga Coptu: Migranții moldoveni vin acasă cu o altă mentalitate


https://www.ipn.md/index.php/ro/olga-coptu-migrantii-moldoveni-vin-acasa-cu-o-alta-mentalitate-7978_1036392.html

Migranții moldoveni reveniți acasă, vin cu o altă mentalitate, cu o altă abordare, ei vin cu propuneri concrete de proiecte. În Moldova s-au implicat mulți migranți la nivel local, iar în 2017 această tendință doar se amplifică. Într-un interviu pentru IPN, șefa biroului relații cu Diaspora, Olga Coptu, a spus că pe întreg teritoriul țării, dar în special în sate, există cel puțin câte un proiect implementat de diasporă, și aceasta pentru că migranții moldoveni sunt atașați sufletește de localitatea de baștină și vor să le dezvolte. Cele mai multe proiecte sunt în domeniul turismului, culturii sau educației.

Olga Coptu a menționat că dacă acum zece ani exista problema copiilor abandonați din cauza migrației masive a populației din Moldova, actualmente are loc un fenomen de stabilizare şi înrădăcinare a diasporei în țările gazdă. Potrivit ei, pe parcursul anilor, migrația a avut atât efecte negative, cât și pozitive. Cele negative țin de depopularea Republicii Moldova, îmbătrânirea populației, plecarea populației apte de muncă ce contribuie la fondul de pensii în țările de destinație. Acest lucru se întâmplă în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu un deficit bugetar enorm la acest capitol.

„Dacă vorbim de beneficiile pentru țara de origine, bineînțeles este un păcat să plece foarte multă lume din Republica Moldova, dar contribuția diasporei nu sunt doar acele remitențe, și în niciun caz nu ele sunt esența. Contribuția diasporei se vede în viața de zi cu zi, în atitudine, în experiența de viață și de democrație pe care ei au căpătat-o în țara de destinație. Ei vin acasă cu o altă mentalitate, cu o altă abordare, ei vin cu propuneri concrete, ei vin cu proiecte. În Moldova s-au implicat mulți migranți la nivel local, fie că iluminează o stradă sau repară o sală sportivă etc”, a spus Olga Coptu.

Întrebată care sunt cele mai importante realizări și așteptări la ora actuală pe filiera politicilor în domeniul diasporei, Olga Coptu a spus că în următoarea ședință de Guvern, pe ordinea de zi, există două proiecte de Hotărâri de Guvern ale BRD. „Ceea ce ne propunem actualmente, este extinderea punctelor focale, adică selectarea persoanelor responsabile de diasporă și la nivel local, alături de cele la nivel central care deja există. Autoritățile publice locale vor avea doar de câștigat prin crearea acestor punți cu diaspora. A doua Hotărâre de Guvern se referă la planul de reintegrare a cetățenilor Republicii Moldova reveniți de peste hotare în anii 2017-2020. Este  vorba de o activitate de orientare a migraților reveniți și de stimulare a investițiilor”.