logo

Olesea Stamate: Demisia lui Iulian Rusu este neclară și pentru mine


https://www.ipn.md/index.php/ro/olesea-stamate-demisia-lui-iulian-rusu-este-neclara-si-7965_1100185.html

Demisia șefului Centrului Național Anticorupție este neclară. Astfel a comentat deputatul PAS, Olesea Stamate, decizia lui Iulian Rusu de a pleca din funcție. Potrivit șefei comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, demisia directorului CNA presupune și încetarea mandatului adjuncților acestuia. În acest context, Parlamentul urmează să numească un nou director cu atribuții depline pentru a evita scenariul unei conduceri interimare, notează IPN.

La 10 octombrie directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, și-a depus demisia. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a menționat că a luat act de cererea de demisie. Reprezentanții guvernării nu au explicat, deocamdată, care sunt motivele ce l-au determinat pe Iulian Rusu să renunțe la funcția de director CNA.

„Este neclară și pentru mine această demisie, mai ales în plină campanie electorală când au loc investigații pe care le desfășoară CNA pe partea de finanțare ilegală a partidelor și campaniilor electorale. Ceea ce nu aș vrea eu să văd este o perioadă de interimat și nici legea CNA nu prevede acest lucru. În legea CNA scrie că adjuncții sunt numiți pe perioada mandatului directorului. Odată ce mandatul directorului încetează, încetează de drept și mandatul adjuncților și apare întrebarea dacă poate fi numit cineva interimar sau nu. Nu este bine să avem interimat în această instituție, așa cum nu este bine să avem interimat nici la Procuratura Generală. De aceea, obiectivul este să fie numită o altă persoană pe funcție deplină”, a spus deputatul PAS, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Comentatorul Anatol Țăranu spune că guvernarea ar trebui să explice societății procesele interne care au loc, lipsa de transparență fiind incompatibilă cu aspirațiile de a deveni un stat veritabil european și democratic.

„Putem constata că Dragalin l-a bătut pe Rusu. A existat un conflict pe care l-au văzut toți. Acest conflict a avut loc în văzul opiniei publice. Rezultatul e că Rusu a demisionat, iar Dragalin triumfă. În condițiile în care nu există explicații, omul de rând își face concluziile sale. De mai multe ori am spus partidului de guvernare că dacă nu explică ei, vor explica oponenții lor politici. De ce se tace? De ce nu se vine cu explicații? PAS se transformă într-o corporație închisă. Este un partid care conduce Republica Moldova, adică vizează interesele fiecărui om din această țară, iar noi, oamenii de rând, avem dreptul să ne întrebăm ce se întâmplă cu mecanismele de partid care influențează destinele noastre? De ce se ascund aceste lucruri? Din păcate, la acest capitol, democrația din Republica Moldova este în fază incipientă”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Potrivit legii, directorul CNA este numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Mandatul directorului Centrului Național Anticorupție este de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.