logo

Olesea Stamate: Avem experiența trucării concursurilor pentru diverse funcții


https://www.ipn.md/index.php/ro/olesea-stamate-avem-experienta-trucarii-concursurilor-pentru-diverse-functii-7965_1102126.html

Se dorește eliminarea unui potențial risc de trucare a concursului pentru funcția de procuror general. Astfel comentează șefa comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, modificarea la Legea Procuraturii, potrivit căreia viitorul procuror general va fi selectat în baza majorității voturilor membrilor CSP. Olesea Stamate spune că Republica Moldova are experiența trucării concursurilor pentru diverse funcții publice, iar prin modificarea legii se dorește evitarea unui astfel de scenariu la selectarea viitorului șef al Procuraturii Generale, notează IPN.

Potrivit unui proiect de modificare a legii Procuraturii, propus de deputatul PAS, Igor Chiriac, viitorul procuror general nu va mai fi selectat în baza punctajului acumulat la evaluarea profesionalismului și integrității, ci în baza majorității voturilor membrilor CSP. Președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, califică drept inoportună modificarea legii în acest sens.

„Eu nu sunt autorul acestei inițiative legislative și, personal, cred că nu neapărat este necesară intervenția în legea Procuraturii, în acest moment. Am observat cu toții desfășurarea diverselor concursuri publice pentru diverse funcții, am văzut cum au fost trucate concursurile, cu punctaj zero pentru candidați care s-au prezentat foarte bine. De aceea, intuiesc că intenția autorului este să elimine un asemenea potențial risc. Dar sunt diverse modalități de a evita acest risc, există posibilitatea excluderii punctajelor extreme”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Olesea Stamate spune că autorul inițiativei de modificare a legii Procuraturii și-ar dori să excludă un potențial risc de trucare a concursului pentru funcția de procuror general.

„Noi avem un Consiliu Superior al Procurorilor care tocmai a trecut pre-vetting-ul. Vreau să am încredere în membrii CSP că vor face un concurs transparent, bazat pe merite. Asta ne cere și Uniunea Europeană, care spune că Republica Moldova trebuie să asigure desfășurarea concursurilor, în special, în domeniul justiției, transparent și după merit. Nu e vorba de neîncredere în actuala componență CSP, cât este vorba de riscul trucării concursului, fapt demonstrat de experiența ultimilor ani când s-au organizat diverse concursuri”, a mai spus Olesea Stamate.

La 29 decembrie 2023 a expirat termenul de depunere a dosarelor la concursul pentru funcția de procuror general. Potrivit CSP, la concurs s-au înscris șase candidați, dintre care actualul șef interimar adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu.