logo

Oleg Țulea schimbă funcția de ministru pe cea de ambasador. Motivele oficialului


https://www.ipn.md/index.php/ro/oleg-tulea-schimba-functia-de-ministru-pe-cea-de-7965_1077154.html

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, renunță la funcție, în favoarea funcției de ambasador al Republicii Moldova în Ungaria. Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului avizat astăzi, 28 octombrie, candidatura sa agreată, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Parlamentului se menționează că Oleg Țulea a mai deținut funcția de ambasador al Republicii Moldova în Ungaria, acreditat prin cumul în Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Croația și Comisia Dunării în perioada 2016-2020, înainte de a deveni ministru al afacerilor externe.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele țării, la propunerea Guvernului. Propunerea de numire în funcția de ambasador este înaintată Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Actualizare /13:12/ Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, a venit cu o precizare, spunând că avizul consultativ al comisiei parlamentare pentru candidatura sa la funcția de ambasador nu înseamnă plecarea imediată în misiune. Și aceasta pentru că mai urmează și alte proceduri conform Legii serviciului diplomatic. Totodată, în aceste zile, echipa de la MAEIE se concentrează pe organizarea și buna desfășurare a alegerilor pentru cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare. „Am acceptat propunerea să preiau mandatul de șef al misiuni noastre diplomatice de la Budapesta pentru a fortifica parteneriatul moldo-ungar, dosar pe care îl cunosc în cele mai mici detalii”, precizează ministrul într-o declarație expediată presei.