logo

Oleg Serebrian: Spre deosebire de Ucraina, noi nu am fost avertizați despre iminența implicării într-un război


https://www.ipn.md/index.php/ro/oleg-serebrian-spre-deosebire-de-ucraina-noi-nu-am-7965_1089457.html

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, dă asigurări că nu există riscuri ca Republica Moldova să fie atrasă în războiul din Ucraina. Potrivit oficialului, incidentele din regiunea transnistreană au avut menirea de a crea panică în zonă și urmăresc destabilizarea situației în întreaga țară. Serebrian spune că instituirea unui cod roșu de atacuri teroriste în regiunea transnistreană este o acțiune inutilă, întrucât nu există riscuri ca zona să fie implicată într-un conflict militar, notează IPN.

Oleg Serebrian spune că provocările din regiunea transnistreană din ultimele zile sunt acțiunile unor forțe pro-război din zonă. Oficialul spune că există grupuri războinice în regiune, însă ideea implicării în conflictul militar din Ucraina nu este împărtășită de liderii separatiști de la Tiraspol. Serebrian mai spune că panica din regiunea transnistreană se manifestă prin decizia multor cetățeni de a părăsi zona.

„Exploziile care s-au produs au avut efecte minore, persoane n-au avut de suferit. Nimeni nici n-a revendicat aceste așa-zise acte teroriste, ceea ce trezește semne de întrebare. Când realizezi un act terorist, în primul rând, îl revendici. Iar pagubele produse au fost, mai curând, minore. Efectul a fost unul psihologic. S-a creat panică în zonă, la punctele de trecere a liniei de demarcație. În partea dreaptă a Nistrului, panica nu se resimte”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

Vicepremierul pentru reintegrare spune că deși oficialii europeni își manifestă îngrijorarea în urma incidentelor din regiunea transnistreană, riscuri iminente la adresa securității țării nu există.

„Codul roșu care a fost introdus este supărător pentru că noi nu vedem motive să credem că există un pericol real. Considerăm că un pericol de implicare militară a zonei nu există. Sunt niște explozii care nu pot să nu aibă repercusiuni asupra moralului, asupra stării psihologice, totuși, de aici și până la a spune că există riscuri ca Republica Moldova să fie implicată într-un conflict militar este o cale lungă. Riscul ca aceste tensiuni, care nu sunt neglijabile, să se transforme într-un conflict militar nu există. Spre deosebire de Ucraina, noi nu am fost avertizați despre iminența implicării într-un conflict militar ”, a mai spus Serebrian.

În data de 25 aprilie a fost atacat cu lansatoare de grenade sediul așa-zisului Minister al Securității de Stat de la Tiraspol. Ulterior, la 26 aprilie, a fost atacat aerodromul de la Tiraspol și au fost distruse două antene de radiocomunicații din satul Mayak. Ieri, Bulgaria a emis alertă de călătorie în Republica Moldova, recomandându-le cetățenilor bulgari să evite țara, în legătură cu „situația complicată”. Tot ieri și Germania a emis alertă de călătorie în Republica Moldova, însă nu pentru tot teritoriul țării, ci doar pentru regiunea transnistreană.