logo

Oleg Serebrian: Mișcări de mobilizare în regiunea transnistreană nu se observă


https://www.ipn.md/index.php/ro/oleg-serebrian-miscari-de-mobilizare-in-regiunea-transnistreana-nu-7965_1092569.html

Acțiuni de mobilizare în regiunea transnistreană nu se observă. Asigurările sunt date de vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia o eventuală mobilizare în stânga Nistrului ar stârni atenția Kievului, iar Tiraspolul nu-și dorește acest lucru. Oficialul a mai menționat că anexarea ilegală a celor 4 regiuni ucrainene aflate sub ocupația armatei ruse reprezintă un precedent extrem de periculos, mai ales în contextul pretinsului referendum care a avut loc în regiunea transnistreană în anul 2006, notează IPN.

Vicepremierul pentru reintegrare dă asigurări că așa-zisa mobilizare parțială anunțată de președintele rus Vladimir Putin nu presupune acțiuni de mobilizare și în regiunea transnistreană. Anterior, președintele Maia Sandu a menționat că Ministerul Justiției de la Chișinău va veni cu propuneri de înăsprire a legislației pentru cei care se vor înrola de partea agresorului.


„Nu am observat mișcări hotărâte în această direcție. Mai mult decât au fost mobilizările tradiționale de toamnă în așa-zisa armată transnistreană. Dacă și se produc anumite acțiuni de mobilizare, proporțiile sunt foarte limitate. Atât de limitate încât nici noi și nici partenerii internaționali care monitorizează atent ce se întâmplă în regiunea transnistreană, nu au observat. Ar fi ceva foarte periculos. O astfel de acțiune de mobilizare ar trezi atenția Kievului și Chișinăului, iar la Tiraspol nimeni nu-și dorește acest lucru. Contăm foarte mult pe rațiune”, a spus Oleg Serebrian în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Oficialul mai spune că anexarea ilegală a celor 4 regiuni ucrainene este îngrijorătoare pentru Republica Moldova, în condițiile prezenței enclavei separatiste din stânga Nistrului. Totuși, deocamdată, un astfel de scenariu este puțin probabil, dă asigurări vicepremierul.

„Este un precedent periculos pentru sistemul de valori, sistemul de drept internațional din Europa, pentru că principiile de la Helsinki au fost răsturnate. Ele au fost răsturnate încă în 2014 prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, acum acest lucru se adâncește. Prin anexarea celor 4 regiuni, putem spune că intrăm într-o eră nouă a relațiilor internaționale, care părea demult depășită. Cu referire la probabilitatea anexării unei părți a Republicii Moldova, nu cred, dar e o neîncredere circumstanțială. Războiul este destul de departe și semne că așa ceva s-ar produce nu avem. Dar avem acel așa-zis referendum din 2006 și declarații neatente ale unor așa-ziși oficiali Tiraspol, care invocau o astfel de procedură de anexare. Ceea ce s-a întâmplat nu poate să nu trezească îngrijorare oriunde în Europa, iar în Republica Moldova mai cu seamă”, a punctat vicepremierul Oleg Serebrian.

La 30 septembrie președintele Vladimir Putin a anunțat anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie. Acțiunea are lor după „referendumurile” din perioada 23-27 septembrie. În replică, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat că Kievul depune cerere de aderare accelerată la NATO.