logo

Oleg Palii: Exclud posibilitatea expulzării refugiaților ucraineni


https://www.ipn.md/index.php/ro/oleg-palii-exclud-posibilitatea-expulzarii-refugiatilor-ucraineni-8004_1099815.html

Dacă refugiații ucraineni nu-și legalizează în timp util șederea pe teritoriul Republicii Moldova, ei pot fi amendați, însă este puțin probabilă expulzarea lor. Declarația aparține directorului Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice la tema „Protecția temporară pentru persoanele strămutate din Ucraina: progrese, provocări și perspective”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit directorului CDA, pentru a facilita procesul de legalizare a șederii refugiaților ucraineni a fost exclusă obligativitatea ca ucrainenii să prezinte dovada documentară a domiciliului pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum se întâmpla anterior.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Migrație, în Republica Moldova se află în jur de 100 de mii de persoane strămutate din Ucraina. Peste 6900 de cetățeni ucraineni au obținut permis de ședere în Republica Moldova. 2400 de cetățeni ucraineni au obținut cetățenia Republicii Moldova. Mulți dintre cetățenii ucraineni beneficiază în Republica Moldova de statut de protecție temporară. Directorul Centrului de Drept al Avocaților, entitate care oferă asistență juridică UNHCR Moldova, spune că obținerea statutului de protecție temporară le oferă ucrainenilor un set de drepturi pe teritoriul Republicii Moldova.

„În primul rând, este dreptul de a se afla pe teritoriul Republicii Moldova pe întreaga perioadă a protecției temporare. Și asta nu este puțin. Fără acest drept prevăzut expres prin hotărâre de Guvern persoanele nu se pot afla pe teritoriul țării noastre. De asemenea, pentru adulți este dreptul de a fi angajat în câmpul muncii, care la fel nu este puțin. Ca să te întreții, trebuie să muncești. Pentru copii este prevăzut dreptul de a fi școlarizați la nivelul studiilor medii. Pentru toată lumea sunt asigurate serviciile medicale primare și serviciile medicale de urgență. De asemenea, mai este prevăzut dreptul de a beneficia de asistență socială la același nivel ca și familiile cu copii, cetățeni ai Republicii Moldova. Familiile cu copii ucraineni au dreptul de a solicita ajutoare sociale, în aceleași condiții ca și cetățenii Republicii Moldova”, a spus directorul Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii.

De asemenea, pentru a-i încuraja pe refugiații ucraineni să-și legalizeze șederea pe teritoriul Republicii Moldova și să obțină statut de protecție temporară, cetățenii ucraineni nu mai sunt obligați să prezinte dovada că au domiciliu în Republica Moldova.

„De la 1 martie curent și până la începutul lunii septembrie a existat o prevedere care reglementa șederea temporară, potrivit căreia, persoanele, în afară de actele de identitate, urmau să prezinte și dovada domiciliului pe teritoriul Republicii Moldova. Adică, declarația proprietarului, făcută în fața ofițerului de migrație sau a notarului, declarație care confirmă că refugiatul trăiește la o adresă ce aparține proprietarului sau un contract. Foarte multă lume a semnalat această obligativitate ca o problemă. Mulți proprietari nu doreau să oficializeze această relație pentru că se temeau de consecințe economice, dacă tot dau un spațiu în chirie. La începutul lunii septembrie, prin hotărârea CSE, a fost suspendată această prevedere și acum refugiații merg la oficiile Inspectoratului General pentru Migrație și fac o declarație pe propria răspundere în acest sens”, a mai spus directorul Centrului de Drept al Avocaților.

Potrivit șefului CDA, există cazuri când cetățenii ucraineni încalcă regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, însă aceștia nu sunt expulzați de pe teritoriul țării. Potrivit dreptului internațional, o persoană nu poate fi expulzată într-un stat unde există riscuri la adresa securității și integrității fizice.

„Exclud posibilitatea legală a expulzării cetățenilor ucraineni. Dar nu poate fi returnată o persoană într-un teritoriu unde viața lui poate fi pusă în pericol. Legea prevede astfel de posibilități, dar în cazul ucrainenilor este aproape imposibil așa ceva. Ei pot fi amendați și cunosc cazuri când au fost amendați pentru depășirea termenului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova fără o legalizare suplimentară”, a explicat Oleg Palii.

Dezbaterea la tema „Protecția temporară pentru persoanele strămutate din Ucraina: progrese, provocări și perspective” este organizată de Agenția de Presă IPN în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe” a Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova.