logo

OIM consolidează diaspora în promovarea acțiunilor naționale în domeniul climei


https://www.ipn.md/index.php/ro/oim-consolideaza-diaspora-in-promovarea-actiunilor-nationale-in-domeniul-7967_1102598.html

Republica Moldova se alătură proiectului Diaspora 4 Climate Action (D4C), finanțat de Fondul de Dezvoltare al Organizației Internaționale pentru Migrație. Șeful misiunii OIM în Moldova Lars Johan Lönnback a declarat că Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice. Reprezentantul misiunii și-a exprimat credință că această activitate comună va crea condiții favorabile pentru toți migranții și familiile lor să beneficieze de noi oportunități de venit și să contribuie la tranziția către o economie verde, transmite IPN.

În cadrul proiectului D4C, OIM va sprijini inițiativa „Diaspora reușește acasăˮ (DAR 1+3), condusă de guvernul moldovean, care leagă contribuțiile diasporei de proiectele de dezvoltare locală. Vor fi sprijinite proiectele locale care promovează conservarea biodiversității, energia curată, economia circulară, agricultura inteligentă din punct de vedere climatic, reducerea riscurilor de dezastre și renovarea ecologică. „Prin intermediul acestui proiect orientat spre acțiune vom consolida rolul diasporei, în cooperare cu autoritățile naționale și locale, precum și cu agențiile ONU din Republica Moldovaˮ, a declarat Lars Johan Lönnback, la prima reuniune a comitetului director al proiectului cu oficialii guvernamentali din Moldova, găzduită de OIM.

OIM în Regatul Unit și în Moldova va colabora îndeaproape cu diaspora moldovenească stabilită în Regatul Unit, de asemenea, cu Biroul pentru Relații cu Diaspora, Ministerul Mediului și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) din Moldova, precum și cu alte părți interesate la nivel național, pentru a construi legături mai puternice și a promova contribuțiile diasporei la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea. Șefa misiunii OIM în Regatul Unit Christa Rottensteiner a menționat că schimbările climatice modelează deja mobilitatea umană și determină milioane de oameni să își părăsească locuințele. „Cu toate acestea, migranții și comunitățile din diaspora pot fi, de asemenea, parte a soluțieiˮ, a spus șefa misiunii.

Șefa misiunii OIM în Regatul Unit a adăugat că „Marea Britanie găzduiește unele dintre cele mai mari comunități de diasporă din întreaga lume, iar contribuția lor atât în țările de origine, cât și în cele de reședință este esențială pentru a accelera acțiunile în domeniul climei și pentru a aborda una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostruˮ.

În cadrul evenimentului, OIM a prezentat raportul realizat împreună cu Universitatea din Viena privind schimbările climatice și migrația în Moldova. Raportul a constatat că migrația are o mare importanță pentru dezvoltarea economică și socială generală a Republicii Moldova și are, de asemenea, un impact considerabil la nivel local, la nivelul comunelor. Contribuția migrației la aceste sfere trebuie să își atingă potențialul maxim.

Odată cu participarea Republicii Moldova, pe lângă Bangladesh, Ghana și Jamaica, proiectul D4C a ajuns să fie acum implementat pe patru continente.