logo

Oficiul de Legătură NATO nu va afecta neutralitatea Moldovei, experți


https://www.ipn.md/index.php/ro/oficiul-de-legatura-nato-nu-va-afecta-neutralitatea-moldovei-experti-7978_1031366.html

Oficiul de Legătură al NATO care urmează a fi deschis la Chişinău nu va schimba statutul de neutralitate al Republici Moldova. Experți în domeniu au făcut aprecieri în acest sens în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

„Poate să fie şi o ţară neutră, dar să aibă o colaborare destul de bună. Şi sunt ţări din UE care au statut de neutralitate, dar colaborează cu NATO. Deschiderea unui Oficiul de Legătură al NATO la Chişinău încă nu înseamnă că am aderat la Blocul Nord-Atlantic”, a declarat Elena Mârzac, directoarea Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Chişinău, transmite IPN.

Ghenadie Cosovan, ex-viceministru de Interne, susţine că şi Federaţia Rusă are un acord de colaborare cu NATO, respectiv, un Oficiul de Legătură. „De ce trebuie să se neliniştească şi să ne critice atâta Igor Dodon,, dacă şi Rusia are semnat un contract de colaborare cu NATO. De ce atunci nu s-au dus să picheteze Ambasada Federaţiei Ruse?”, se întreabă Cosovan.  

Vitalie Marinuţa, ex-ministru al Apărării, susţine că Republica Moldova are o colaborare mai veche cu NATO, care nu a încetat nici în perioada comunistă. „În 2005 a fost inaugurat Centrul de documentare NATO la Chişinău. În 2007  pe teritoriul Republicii Moldova s-a desfăşurat cel mai mare exerciţiu cu participarea trupelor NATO. Iar Moldova nu şi-a pierdut statutul de neutralitate. Evenimentele au avut loc în plină perioadă de guvernare comunistă, din care făcea parte şi Igor Dodon şi nu l-a deranjat acest lucru”, a spus Marinuţa.

În cadrul vizitei recente la Bruxselles, premierul Pavel Filip a semnat un Acord privind deschiderea la Chișinău a unui Oficiu de Legătură NATO.

În cadru procedurii de semnare, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că Oficiul de Legătură este unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării. Potrivit lui, Oficiul ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.