logo

Oficiali şi experţi rezervaţi privind misiunea europeană pentru diagnosticarea justiţiei


https://www.ipn.md/index.php/ro/oficiali-si-experti-rezervati-privind-misiunea-europeana-pentru-diagnosticarea-j-7978_1024084.html

Misiunea experţilor europeni nu va rezolva problemele justiţiei moldoveneşti. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Ministrul interimar al justiţiei, Vladimir Cebotari, spune că succesul reformei justiţiei „depinde de noi”. „Misiunea juriştilor europeni este de a face o diagnoză a sistemului justiţiei. Zilnic, la noi cineva vorbeşte despre problemele din justiţiei. Noi cunoaştem foarte bine care sunt aceste probleme. Totul depinde de noi. Oricum, această misiune este binevenită, aşteptăm să ne ofere soluţii”, a spus Cebotari.

Avocatul Ion Cuzun, consilier juridic al Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova, susţine că problemele justiţiei moldoveneşti pot fi rezolvate doar din interior. „Pe parcursul ultimilor cinci ani, europenii au pompat sume enorme pentru reforma justiţiei moldoveneşti. A fost oferită instruire suficientă pentru angajaţii din sistemul judecătoresc, pentru procurori. Am dubii în privinţa necesităţii acestei misiuni. Au fost elaborate mai multe strategii privind problemele şi reforma justiţiei moldoveneşti, cu participarea experţilor străini. Nu cred că această misiune ne va aduce noutăţi”, a opina Guzun.

Profesorul universitar Pavel Midrigan consideră că misiunea experţilor europeni nu a fost necesară. „Problema cu rezultatele în reforma justiţiei este în noi. Oricât europenii ne-ar da bani, nu este suficient pentru noi. Se întâmplă cam în felul următor: ne oferă o bucată de pâine, dar dorim să mai fie unsă cu unt şi încă rumegată”, a declarat avocatul.

O misiune din 50 de experţi europeni în domeniul justiţiei, condusă de şeful DNA din România, Laura Codruţa Kovesi, a sosit joi la Chişinău.