logo

Oficial NATO: agresiunea Rusiei vs rezistența Ucrainei creează o nouă realitate


https://www.ipn.md/index.php/ro/oficial-nato-agresiunea-rusiei-vs-rezistenta-ucrainei-creeaza-o-7965_1104003.html

Mircea Geoană, Secretarul adjunct NATO, a acordat un interviu cotidianului italian „La Stampa”, în care a conturat viziunile organizației asupra războiului Rusiei în Ucraina, care, de la căderi de rachete până la valuri de refugiați, are repercusiuni asupra Moldovei.

Oficialul NATO a apreciat că nu confruntările din Orientul Mijlociu, ci războiul din Ucraina, declanșat de Rusia la frontierele țării noastre, este flagelul cel mai mare de pe glob.

„Războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității europene, este un război pe teritoriul european. Acesta este motivul pentru care solicităm încă o dată o de-escaladare în Orientul Mijlociu, deoarece combinația dintre un război major mai convențional în Est și, Doamne ferește, ceva mai complicat în Sud va face ca situația securității europene să fie și mai dificilă”, a spus el.

Solicitat să se pronunțe asupra repercusiunilor pe care războiul din Orientul Mijlociu le-ar avea asupra Ucrainei, Mircea Geoană a punctat că „Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, vedem în mod clar o alianță consolidată. China, dacă nu direct cu arme, oferă sprijin indirect Moscovei, cu microelectronică și instrumente tehnologice specializate pentru apărare. Este clar că această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina. Și să mobilizăm mai mult sprijin, pentru că, așa cum Rusia le cere partenerilor săi, și noi avem obligația morală, politică și strategică de a continua să ajutăm la lupta în acest război și să îl câștigăm. Este un lucru bun pentru stabilitatea europeană. În caz contrar, va exista o invitație la aplicarea legii junglei”.

În contextul temerilor că frontul ucrainean va fi spart, adjunctul secretarului general NATO a relevat că acum „este un moment foarte dificil în războiul din Ucraina. Dar trebuie să evităm greșeala de a fi prea pesimiști, la fel cum suntem prea optimiști în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. Ucrainenii, inclusiv cu sprijinul nostru, se adaptează la noile dinamici de pe teren. Kievul obține succese semnificative. A împins flota rusă din Marea Neagră de la Sevastopol până la Novorossiysk, pe partea cealaltă. A reușit să reia exportul de cereale. Ucraina este foarte inventivă. Dar există o mare nevoie de muniții, de apărare antiaeriană și antirachetă. Salut anunțul recent al Germaniei privind furnizarea de rachete Patriot. Cu ajutorul nostru, Ucraina va reuși să învingă.”

În altă ordine de idei, oficialul a respins ideea că NATO va trimite soldați în Ucraina „Ajutăm Kievul să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv în vederea aderării la Alianță, dar asta nu înseamnă că intenționăm să dislocam militari in teatrul de operatiuni”.

Totodată, adjunctul secretarului general NATO a relevat că „avem în fața noastră o nouă realitate. Rusia este un actor agresiv și imprevizibil. China este în ascensiune. Vedem conflicte. Nu mai există pacea pe care am crezut-o după căderea comunismului. Trebuie să reinvestim în apărarea noastră și să le explicăm acest lucru cetățenilor noștri, pentru a ne proteja modul de viață”.