logo

Oferte în runda de privatizare iunie-iulie 2014


https://www.ipn.md/index.php/ro/oferte-in-runda-de-privatizare-iunie-iulie-2014-7966_1013351.html

Persoanele fizice şi juridice pot prezenta cereri de participare la cele două concursuri de privatizare, unul investiţional şi altul comercial, anunţate de către Agenţia Proprietăţii Publice (APP) de pe lângă Ministerul Economiei, în cadrul rundei de privatizare iunie-iulie, a doua în anul curent, transmite IPN.

„Întreprinderile, complexe patrimoniale unice şi alte bunuri ce se vor regăsi pe listele publicate în Monitorul Oficial au fost expuse de mai multe ori la privatizare. Atâta doar că s-a mai făcut un pas spre reducerea preţului iniţial de expunere. Pare-se, am ajuns la preţul lor de piaţă”, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei.

La concursul investiţional va putea fi procurată uzina de bijuterii Giuvaier din Chişinău, cinematografele din Făleşti şi Leova. La concursul comercial au fost expuse mai multe întreprinderi agricole, precum ar centrele de reproducere a păsărilor din  Brânzeni, Teleneşti şi Abaclia, Basarabeasca, Ferma de creştere a cailor AT Prolin din Cadâr Lunga, Mina de Piatră Mileştii Mici, complexele sanatoriale de la Sergheevka, „Avtodorojnic” şi ”Sănătate”.

„Dar sunt şi noutăţi în runda de privatizare iunie-iulie 2004. De exemplu, la concursul comercial va putea fi procurat pachetul de 99,6% acţiuni aparţinând statului în SA Drumuri-Cimişlia. Publicul larg cunoaşte că avem 12 întreprinderi cu acest profil, create urmare a restructurării celor peste 30 de întreprinderi de întreţinere a drumurilor. Aceste 12 sunt întreprinderi de nivel regional, ele participă la valorificarea unor mijloace substanţiale  anual de peste 100 mln dolari, alocate în Fondului Rutier. Dacă investitorii privaţi le vor capitaliza în continuare, întreprinderile vor deveni eligibile pentru proiectele de infrastructură şi aici avem aproape 1 mlrd euro pachete de finanţări pentru modernizări de drumuri”, a specificat Valeriu Lazăr.

Cererile de participare la concursul investiţional şi cel comercial, împreună cu alte documente şi cu o garanţie bancară de participare, în sumă de 200 de mii de lei, pot fi prezentate APP până la 3 iulie, ora 16.00.

În cadrul rundei de privatizare iunie-iulie 2014 sunt prevăzute, de asemenea,  licitaţii „cu strigare” şi cu reducerea a activelor proprietate publică. Iar între 15-18 iulie, vor avea loc licitaţii de vânzare la Bursa de Valori a Moldovei a acţiunilor statutului în 32 de societăţi pe acţiuni. 

Valoarea proprietăţii publice expusă la această rundă de privatizare se estimează la 894,44 mln lei. Dar, potrivit Ministerului Economiei, de obicei, se procură circa 10% din activele propuse. În bugetul de stat pentru 2014 este prevăzută suma de 250 mln lei de la privatizare.