logo

Octavian Țîcu: Mitul 9 mai încă mai este instrumentalizat politic și emoțional


https://www.ipn.md/index.php/ro/octavian-ticu-mitul-9-mai-inca-mai-este-instrumentalizat-8004_1109979.html

Mitul „9 mai” este unul cu impact asupra Republicii Moldova, întrucât el este, în continuare, instrumentalizat politic și emoțional. Opinia aparține istoricului Octavian Țîcu și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema Trei mituri fundamentale pe care s-a ținut URSS”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit istoricului, un alt mit folosit pentru inducerea ideii unei națiuni victorioase este mitul „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.

Istoricul Octavian Țîcu susține că ziua de 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei în statele ex-sovietice, este utilizată în scopuri propagandistice pentru a consolida ideea unei identități sovietice și pentru a cultiva sentimentul de apartenență la o „națiune victorioasă”.

„Astăzi avem impactul unui singur mit care ne împiedică să trăim. Este vorba despre mitul „9 mai”. El este instrumentalizat politic și a devenit unica boltă de construcție a spațiului postsovietic de către regimul putinist. Restul miturilor au trecut într-o fază de deconstrucție. Ele nu mai au implicare emoțională și politică. Vladimir Voronin și anumiți comuniști se mai duceau la monumentul lui Lenin, dar este o manifestare marginală. Inițial, Lenin a început a fi numit un mit și cu ajutorul unor scriitori occidentali, care l-au vizitat și au rămas impresionați de anvergura gândirii sale. „ Zece zile care au zguduit lumea”, carte publicată în SUA, i-a construit o imagine extraordinară”, a spus Octavian Țîcu.

Istoricul aduce în discuție un subiect sensibil legat de modul în care s-a desfășurat mobilizarea în rândurile moldovenilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și propaganda ulterioară care a susținut narațiunea „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.

„Mai există mitul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Se încercă să li se inoculeze moldovenilor ideea că sunt victorioși în al Doilea Război Mondial. Mobilizarea moldovenilor a fost un act nelegitim. Conform Convenției de la Haga privind regimurile de ocupație, armatele n-au dreptul să mobilizeze soldați de pe teritoriile ocupate. Sovieticii au mobilizat 260 de mii de moldoveni, dintre care 50 de mii au murit în război. Acești oameni au fost folosiți de sovietici pentru legitimarea ideii de eliberare”, a mai spus Octavian Țîcu.

El afirmă că mitul lui Stalin și al stalinismului, „figura liderului care a industrializat Rusia, a învins Germania nazistă și a făcut din Uniunea Sovietică o putere globală”, este reactivat în discursul public de către Vladimir Putin.

„Mitologia lui Stalin reapare în perioada postsovietică și a devenit extrem de utilă, mult mai utilă decât leninismul pentru Putin. Stalinismul și neostalinismul sunt cele două elemente care-l inspiră pe Putin și îl fac atât de rezilient în fața încercărilor occidentale de a-l deconstrui. Readucerea lui Stalin în discursul public, a faptului că a fost un mare modernizator, că a fost un lider global, că a industrializat Rusia, reprezintă adevărata reinventare a mitologiei și este legată de stalinism, nu de leninism”, a explicat istoricul Octavian Țîcu.

Dezbaterea publică la tema „
Trei mituri fundamentale pe care s-a ținut URSS” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.