logo

Octavian Iachimovschi: BNM avea serverele celor trei bănci, însă ele au fost găsite abia la percheziții


https://www.ipn.md/index.php/ro/octavian-iachimovschi-bnm-avea-serverele-celor-trei-banci-insa-7967_1098363.html

Au existat dificultăți în colaborarea cu Banca Națională a Moldovei pentru investigarea fraudei bancare. Dezvăluirile sunt făcute de procurorul Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, care anunță că BNM avea serverele celor trei bănci fraudate, însă ele au fost depistate de procurori abia la efectuarea perchezițiilor, notează IPN.

Procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi spune că oamenii legii au avut o colaborare defectuoasă cu reprezentanții Băncii Naționale în investigarea fraudei bancare.


„Noi am făcut două percheziții la BNM pentru a obține materialele de care avem nevoie. Noi aveam bănuieli că ele nu ne sunt prezentate în volum deplin. Am avut un caz când ni se spunea că au uitat, nu au văzut, nu au înțeles. Și atunci noi am făcut o percheziție la Banca Națională și am găsit, inclusiv, o parte din serverele celor trei bănci fraudate. Deci, am găsit mai mult decât am solicitat, pentru că noi le credeam distruse și pierdute. Ulterior Banca Națională a venit cu mesajul că au colaborat cu noi. Dar nu știu cum poți să colaborezi când vine procuratura să facă o percheziție”, a spus procurorul Octavian Iachimovschi în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Potrivit procurorului, investigarea fraudei bancare este un proces complex și îndelungat întrucât procurorii nu erau inițiați în domeniul financiar-bancar, iar Banca Națională, care are profesioniști în acest domeniu, a tergiversat orice colaborare.

„Noi am întâmpinat anumite dificultăți. Prima a fost lipsa specialiștilor în domeniul financiar bancar, am fost refuzați de două ori de BNM să ni se ofere specialiști pentru a fi zilnic alături de procurori. Ulterior, am primit o scrisoare că ne vor fi acordați trei specialiști, dar de fiecare dată când trebuia să-i invităm trebuia un acord prealabil ca ei să vină la Procuratură din partea conducerii BNM. Astfel, noi am pus mâna pe carte și am învățat domeniul financiar bancar”, a mai spus procurorul.

Octavian Iachimovschi spune că fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, este unul dintre beneficiarii principali ai fraudei bancare, banii sustrași din bănci fiind utilizați în scopuri personale.

„Până în anul 2022 partea ce ține de implicarea lui Vlad Plahotniuc în frauda bancară era condusă mai mult de PCCOCS decât de Procuratura Anticorupție. Mecanismul de fraudare a fost anunțat și anterior. Ai în gestiune și control total trei bănci, iei credite, le închizi cu alte credite, până creezi o bulă care nu poate fi acoperită altfel decât prin injectarea unor sume de bani. Au fost luate credite, au fost date lui Vlad Plahotniuc și utilizate în interese personale”, a mai spus procurorul Procuraturii Anticorupție.

Recent, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada 2013-2015 Plahotniuc ar fi beneficiat de 40 de milioane de dolari din frauda bancară.