logo

Observatori BIDDO: Alegerile locale sau desfăşurat într-o manieră calmă şi ordonată


https://www.ipn.md/index.php/ro/observatori-biddo-alegerile-locale-sau-desfasurat-intr-o-maniera-calma-7965_1020842.html

Membrii Misiunii restrânse OSCE/BIDDO de observare a alegerilor au constatat că scrutinul din 14 iunie s-a desfăşurat corect, într-o manieră calmă şi ordonată, iar alegătorii au avut posibilitatea să-şi exercite dreptul la vot în mod democratic. Acestea sunt constatările preliminare ale observatorilor, transmite IPN.

Kimmo Kiljunen, şeful Misiunii Limitate de Observare, a menţionat că în acest an a fost pentru a 12-a oară când autorităţile moldoveneşti au solicitat observatorii BIDDO să monitorizeze alegerile. Alegerile din 14 iunie au fost administrate eficient chiar dacă au fost marcate de scandalul furtului din sistemul bancar, dar şi de căderea Guvernului Gaburici.

Observatorii BIDDO au remarcat că desfăşurarea campaniei electorale a fost liberă în pofida faptului că reflectarea ei a fost făcută de mass-media supusă politic. Kimmo Kiljunen a specificat că în Republica Moldova cadrul legislativ permite desfăşurarea alegerilor în mod democratic, totuşi există unele prevederi care restricţionează drepturile oamenilor şi se referă în special la interdicţia militarilor în termen de a vota la alegerile locale.

Observatorii au menţionat că toate plângerile şi sesizările au fost examinate în mod transparent. Cât ţine de activitatea postului public de televiziune, acesta a fost echidistant, dar s-a observat o uşoară favorizare a partidelor de la guvernare.

Membrii Misiunii de observare au menţionat că este extrem de necesară efectuarea reformei teritorial-administrative. De asemenea, sunt necesare modificări în legislaţie ca să nu permită persoanelor care au migrat în afara ţării să voteze la alegerile locale. De acest drept să beneficieze doar locuitorii permanenţi ai unităţii administrative. Observatorii BIDDO consideră că astfel va fi combătută migraţia de alegători în ajunul alegerilor.

Pentru a organiza reforma teritorial-administrativă, observatorii BIDDO au propus căutarea unui model maxim eficient pentru ţară şi aplicarea lui prin consultarea societăţii civile.

Raportul final al Misiunii Limitate de Observare OSCE/BIDDO, legat de alegerile locale, va fi făcut public peste 2 luni.