logo

Oazu Nantoi: După ratificarea Acordului de Asociere cu UE, coaliţia pro-europeană a murit


https://www.ipn.md/index.php/ro/oazu-nantoi-dupa-ratificarea-acordului-de-asociere-cu-ue-coalitia-pro-europeana--7978_1018721.html

După ce, în data de 27 iunie 2014, a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi, în special, după ratificare în Parlament, coaliţia pro-europeană şi-a încetat existenţa, iar Legislativul a devenit unul nefuncţional, în pofida faptului că aici rămâneau aceeaşi deputaţi care au fost aleşi de valul mobilizării totale în alegerile din 28 noiembrie 2010. Opinia a fost lansată de expertul Oazu Nantoi, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, care a participat, împreună cu reprezentanţii unui şir de platforme ale societăţii civile, la dezbaterea publică „Guvernarea pro-europeană: „chinurile facerii” şi calitatea societăţii în rol de „moaşă”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Oazu Nantoi a citat o definiţie, potrivit căreia democraţia este un instrument care nu ne permite să trăim mai bine decât merităm. În acest sens Parlamentul reprezintă oglinda societăţii în care ne vedem şi întrebarea este în ce măsură societatea noastră, dar şi guvernarea este una pro-europeană? În opina sa, ultima campania electorală s-a desfăşurat cu abateri grave fiind create partide clone cum ar fi Partidul Comunist Reformator, dar şi excluderea pe ultima sută de metri a partidului Patria. Totodată, factorul financiar a determinat concurenţa electorală, pentru că chiar şi la posturile de televiziune era evident partizanatul politic. Plus la toate, partidele pro-europene au pierdut circa 160 de mii de votanţi, comparativ cu alegerile parlamentare precedente.„Prin urmare, atât cum noi am votat, cât şi comportamentul partidelor care s-au declarat pro-europene, în opinia mea sunt sub acea linie roşie care ar putea fi numită calitatea societăţii care permite să vorbim despre o alegere conştientă a perspectivei europene a Republicii Moldova”; a nota Oazu Nantoi.

Expertul a menţionat că atât timp cât nu există un stat de drept democratic şi atât timp cât politicienii sunt pro-europeni doar la nivel declarativ, nu putem vorbi despre integrarea europeană a Republicii Moldova. În opinia sa, coaliţiile pro-europene au pierdut în mare parte susţinerea alegătorilor, iar comportamentul actorilor politici, în special al celor care s-au declarat pro-europeni, au provocat un dezgust. Oazu Nantoi a mai spus că societatea trebuie să fie în stare să genereze alte fenomene decât cele care există acum, care, pe de o parte, să susţină proiecte politice noi şi, pe de altă parte, să determine mişcări în interiorul partidelor existente.

Dezbaterea publică cu tema: „Guvernarea pro-europeană: „chinurile facerii” şi calitatea societăţii în rol de „moaşă”, este ediţia XXXVII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.