logo

Oamenii foarte lesne vor înțelege avantajele noului „mariaj”


https://www.ipn.md/index.php/ro/oamenii-foarte-lesne-vor-intelege-avantajele-noului-mariaj-8004_1083193.html

Ar fi o iluzie să se creadă că Republica Moldova s-ar putea plasa în afara oricărei influențe externe - și nu numai în perioada alegerilor, ci zi de zi - chiar în virtutea faptului că este un subiect de drept internațional prea mic pentru a-și permite încercarea de a-și asigura interesele și dezvoltarea fără a fi conectat la anumite reguli de joc, a opinat Mark Mazureanu, specialist în politici comparate și relații internaționale în cadrul dezbaterii publice „Alegerile anticipate -2021: Ce s-a întâmplat, ce se poate întâmpla, pe plan extern?”, care a avut loc la Agenția de presă IPN. Mai mult, Republica Moldova nu prea are capacități și putere pentru a nu admite influențe străine în spațiul suveranității sale, iar în anumite cazuri racordarea la normele și standardele internaționale asigură legitimitatea și legalitatea proceselor interne, în cazul de față, a alegerilor, s-a mai afirmat în cadrul dezbaterilor.

Vorbind pe marginea angajamentului Republicii Moldova de a respecta anumite standarde electorale, expertul a menționat că „nerespectarea regulilor internaționale e ca și cum ai începe un joc în care sunt setate anumite reguli pe care, într-un moment, începi să le ignori. Ceilalți jucători, pentru început, închid ochii, apoi te avertizează ca până la urmă să te excludă din joc. Ceea ce înseamnă că începi să joci cu tine însuți. Noi avem o mulțime de astfel de formațiuni statale care se joacă cu sine înseși: Transnistria, Osetia...”.

În contextul percepției generale că diaspora a influențat rezultatul alegerilor, Mark Mazureanu a remarcat că odată cu remitențele (bănești), diaspora „trimite” acasă și „remitențe politice”: „Diasporele tot timpul contribuie financiar la necesitățile populației din interior. Nu mă referitor la diasporele istorice, doar la cele noi – ele au multe rude, legături etc. Acuma, ce-i cu remitența politică? Dacă-i trimit din Germania fratelui meu 300 de euro, mie nu mi-ar plăcea, dacă el ar vota pentru valori pe care eu nu le împărtășesc. Astfel, el se simte obligat să-mi arate un respect și să preia valorile pe care le împărtășesc eu... Acum, Rusia, când a început să expulzeze (cetățenii noștri) pe motiv de șantaj politic, ea a comis o mare greșeală pentru menținerea influenței sale. Odată limitând, alungând muncitorii moldoveni pe piețele rusești, practic, au limitat și suportul de voturi în favoarea opțiunii pro-ruse...Numărul populației care pleacă în est scade față de numărul cetățenilor noștri care crește în Europa și cu asta crește și influența prin mecanismul remitenței politice”.

Referindu-se la caracteristicile diasporei moldovenești din occident, expertul a remarcat capacitatea mare de mobilizare, de comunicare și de informare. „Transmiterea valorilor este mult mai intensă decât în spațiul estic. Plus că situația economică în Rusia „a căzut” foarte mult, influențând și valoarea remitențelor... Acum este mult mai complicat de emigrat în spațiul rus decât în vest. Prin urmare, constatăm un suport mult mai mic pentru acesta, situația datorându-se, în mare parte, măsurilor de constrângere ale statului, guvernului rus”, a specificat Mark Mazureanu.

El crede că noile autorități moldovene trebuie să ia în considerae că orice salt înainte scoate în față nu numai învingători, dar și „perdanți”: „nu folosesc acest cuvânt cu sens negativ, peiorativ, oamenii aceștia pur și simplu se adaptează mai greu la schimbări, ceea ce e firesc. Și în acest sens noile autorități trebuie să ia măsuri pentru ca ei să nu se simtă dezavantajați, să fie incluși în noile condiții. Opoziția o să pună accentul anume pe aceștia și o să reușească, în caz dacă guvernarea n-o să țină cont de cei care trăiesc din banii publici – profesori, medici, pensionari...”

Expunându-și opinia privitor la perspectiva relațiilor cu Rusia, alt pol al relațiilor externe ale Republicii Moldova, Mark Mazureanu a specificat că va fi atestată „o distanțare. Iar pe alocuri (relațiile) se vor radicaliza. Un lucru ar trebui să-l facă noii guvernanți: să nu înghită momelile, care ar conduce spre crize, să evite crizele. Distanțându-se Republica Moldova, ieșind din acest „mariaj”, lumea foarte lesne o să vadă beneficiile noului mariaj... Dar evident că ar putea să fie tot felul de instigări pe linia de conflict, cred că o să apară și dezbaterea privitor la limba vorbită la noi, care-i statutul găgăuzilor și drepturile din regiune, va fi instigată, probabil, și comunitatea bulgară, Transnistria. Vor fi multe conflicte mărunte, iar moderarea lor va solicita multă atenție, în timp ce populația marginalizată va trebui să fie reinclusă în circuitul de comunicare și de reprezentare”.

În consonanță cu alți experți, Mark Mazureanu consideră că problema cadrelor la guvernare e un subiect de stringență pentru PAS. Pe lângă aceasta, „oamenii o să aștepte transparență în procesul de recrutare a funcționarilor. „Și cum printre oile albe se strecoară și cele negre, tot așa și opoziția va arăta cu degetul doar la ele. Cum o să funcționeze sistemul de validare și filtrare?.. Să nu se ascundă, să nu se mușamalizeze – trebuie să fie și acest proces transparent”.

Dezbaterea cu genericul „Alegerile anticipate 2021: Ce s-a întâmplat, ce se poate întâmpla, pe plan intern?” este ediția a 198-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, un proiect implementat de IPN cu sprijinul Fundației Hanns Seidel.