logo

O viață mai bună pentru cetățeni și accent pe ecologie. Promisiunile candidaților la prima dezbatere electorală IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-viata-mai-buna-pentru-cetateni-si-accent-pe-8004_1082687.html

O viață mai bună pentru cetățeni, pedepsirea corupților, dar și punerea accentului pe ecologie și economie verde. Asemenea obiective, dar nu doar, tind să atingă concurenții electorali Partidul Politic „Noi”, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist și Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”, pretendenți la fotolii în Parlamentul Republicii Moldova după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Reprezentanții acestor concurenți au fost invitații primei dezbaterii electorale din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

În prezentarea sa și a echipei, purtătorul de cuvânt al Partidului Politic „Noi”, Mihai Cristian Rizea, a declarat că și-a dobândit o notorietate în Republica Moldova fără ca să vrea. Este fost deputat în Parlamentul României, cu două mandate, fost secretar de stat în Guvernul Adrian Năstase, însă în urma fabricării unui dosar, a fost condamnat pe nedrept, spune el. Potrivit lui, s-a inoculat ideea că este singurul corupt din Republica Moldova. „În urma celor 10-15 ani de „domnie” a lui Vlad Plahotniuc a lui Igor Dodon și a acoliților lor, care au furat, au devalizat Republica Moldova, singurul corupt acuzat pe nedrept sunt eu”. Potrivit lui, asta se trage de la dezvăluirile de corupție din România pe care el le-a făcut. Mihai Cristian Rizea spune că Partidul Politic „Noi” este un partid nou, fiind singurul partid cu adevărat independent din punct de vedere politic, fără a avea „sforile în spate fie la Dodon, fie la Plahotniuc”.

El mai spune că „NOI”, chiar este singurul partid care luptă cu sistemul abuziv din Moldova, dovadă fiind ceea ce i se întâmplă dânsului. Acesta a prezentat un document, „eliberat recent de Agenția Servicii Publice, care arată fișa mea de identitate cu seria de buletin moldovenesc și mai jos scrie că sunt ceățean român, punând IDNP-ul moldovenesc. Este o ilegalitate crasă comisă de o instituție publică coruptă”. Totodată, susține el, CEC nu vrea să-i dea accesul la candidatură (CEC a respins candidatura sa la funcția de deputat pe motivul cetățeniei altui stat). Alt motiv pentru care spune că este atacat el și partidul, este un sondaj dat publicității de un institut sociologic din România unde partidul este cotat la 4,23%.

Mihai Cristian Rizea spune că „NOI” este singurul partid care are un program de confiscare a averilor dobândite ilicit. „În prima zi când ajungem în Parlament vom schimba legea privind impozitarea bunurilor. De aici vom asigura creșterea pensiilor, salariilor și alocațiilor pentru copii. De asemenea, propunem comision bancar zero la banii trimiși de către diaspora moldovenească. Toate hipermarketurile să fie obligate să preia marfă moldovenească. Vom anula concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău. Suntem un partid de centru-stânga, cu sloganul „12 uniți contra sistem”, a declarat purtătorul de cuvând

Președinte Partidului Politic Partidul Verde Ecologist, Vitalie Marinuța, s-a prezentat ca fiind general de brigadă în rezervă, fost ministru al apărării în trei guverne de coaliție. Și-a început cariera în 1992, „luptând pentru pământ și țară, neam, cu arma în mână, la fel ca și Partidul Verde Ecologist, creat în 1992, care la fel luptă de 30 de ani inclusiv fiind și partid parlamentar, pentru ca cetățenii să aibă o viață mai bună. Pentru ca să nu se mai fure cetățenii pe stradă, inclusiv statul se ocupă de asta, profesorii copiilor noștri să nu fie luați din pat și dăruiți unor tirani și copiii, soțiile, mamele noastre, surorile și restul oamenilor să nu lase țara și să plece de aici”.

Vitalie Marinuța spune că PVE nu e doar pentru ecologie, dar pentru ecologie și rolul omului în ea: „Nu mai este apă în Nistru, nu mai sunt râuri, poluat este aerul, poluată este întreaga societate. De aceea PVE vine cu o listă de candidați la parlamentare, profesionistă, cu respectarea egalității de gen. Cel mai important lucru este acum să înțelegem că a venit timpul să trecem pe verde, să mergem responsabil înainte”.

„Până acum PVE a participat practic în toate alegerile venind cu sloganul „Om curat, Parlament curat, țară curată”, dar a venit timpul pentru o însănătoșite a tuturor aspectelor țării, de aceea acum sloganul este „Verde pentru sănătate și viitor”, aici e vorba de toate aspectele vieții sociale, economice etc. PVE este parte a verzilor europeni și acum poate spune că întreaga Europă deja a înțeles că este timpul să nu mai dea cu piciorul la ceea ce ne-a dat natura, ceea ce primim de la ea și trebuie să o păzim cu precauție. De aceea, unul din obiectivele PVE, după sănătate și educație și lupta cu corupția, este ecologia. De aceea în Parlament vom face așa ca niciodată țara să treacă nepregătită printr-o pandemie”, de exemplu, a spus Vitalie Marinuța. În opinia politicianului, nu se poate de vorbit despre lupta cu corupția, despre ecologie și alte lucruri importante pentru societate, fără educație, pe care formațiunea va pune un accent deosebit. „Pentru noi este important nu doar să lăsăm cuvintele lui Ștefan cel Mare că „Moldova nu e a noastră, dar a urmașilor, urmașilor noștri”, dar să lăsăm ceea ce a pus el în aceste cuvinte: solul, pădurile, râurile, aerul curat și oamenii”, a declarat președintele PVE.

Președinta Partidului Politic „Noua Opțiune Istorică”, Svetlana Chesari, a declarat în cadrul dezbaterilor că reprezintă unul din cele mai vechi partide din Moldova. Membrii partidului merg în alegeri cu sloganul „Solidaritate și progres”, „deoarece avem o societate dezbinată și degradantă. Nea-m unit eforturile și scopurile pentru a dezvolta țara. În echipa noastră sunt prezenți ingineri de calibru, arhitecți, sociologi, economiști, profesori, medici, anume pentru a moderniza toate ramurile societății și pentru a îmbunătăți imaginea Republicii Moldova pe plan global”.

Potrivit Svetlanei Chesari, este o echipă care optează pentru dezvoltare, pentru noi tehnologii, pentru inovație, îmbunătățirea calității vieții la nivel social, economic, relații publice. „Punem pe prim plan implementarea unei politici inovative pentru Moldova și anume, ca în cele trei regiuni de dezvoltare economică: Nord, Sud și Centru să fie stabilite activități inovative, proiecte de succes implementate în ceea ce privește modernizarea infrastructurii. Se vrea crearea unei simbioze dintre mediul academic și cel de business pentru a promova noile tehnologii și pentru a alinia țara la sistemul inovațional global. Pandemia a demonstrat că suntem afectați de schimbările climatice. Toate acțiunile care ni le propunem vor face ca cetățeanul Republicii Moldova să se simtă respectat și fericit și să contribuie și el la dezvoltarea țării”, a spus ea.

Partidul tinde ca Moldova să ajungă la o securitate energetică, deoarece acum este dependentă de sursele energetice externe, „ceea ce produce un efect de genocid economic în țară. Partidul propune soluția tehnologilor noi pentru generarea energiei regenerabile. Acest inițiative vor fi susținute de Legislativ. Să fie încurajat micul business care adoptă tehnologiile noi și Moldova să se alinieze standardelor Pactului Verde care tinde la atingerea cotei de 80% din energie regenerabilă”, a spus președinta Partidului Politic „Noua Opțiune Istorică”.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Partidul „Noua Opțiune Istorică” se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 21, Partidul Politic „NOI” sub numărul 12, iar Partidul Politic Verde Ecologist sub numărul 15.

La cea de a doua dezbatere electorală IPN, care va avea loc miercuri, 30 iunie, cu începere de la ora 11.15,  au fost invitați concurenții electorali Partidul Politic „Partidul Schimbării”, Partidul Politic Șor și Partidul Politic „Democrația Acasă”.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.